Smażąc cebulę, dodajcie ten produkt, a nikt się jej nie oprze. Trik mojej babci nigdy nie zawodzi

zdrowie.wprost.pl 10 miesięcy temu
Zdjęcie: Smażenie cebuli Źródło: WPROST.pl / Robert Stachnik


Smażenie cebuli jest bardzo proste, jednak warto znać trik, za pomocą którego wyjdzie ona obłędnie smaczna. Wystarczy, iż dodacie szczyptę produktu, który macie w swojej kuchennej szafce. Tłumaczymy, co dokładnie należy zrobić.


Smażona cebula jest dodatkiem, który wykorzystuje się do różnych potraw. Jej delikatnie karmelizowany, słodki smak doskonale komponuje się z wieloma daniami, na przykład jako dodatek do burgerów, dań mięsnych. Świetnie współgra też z pierogami czy różnego rodzaju kluskami. Choć tak przyrządzona cebulka sama w sobie jest naprawdę pyszna i potrafi zmienić oblicze wielu dań, to znamy sposób na to, by była jeszcze smaczniejsza. Zobaczycie, iż będziecie ją podjadać prosto z patelni. Pamiętajcie również, iż wspaniały smak to nie wszystko – są też inne korzyści płynące z jedzenia cebuli.


Patent na doskonały smak smażonej cebuli


Smażona cebulka dodaje niepowtarzalnego aromatu, który potrafi wzbogacić choćby najprostsze danie. Najsmaczniejsza jest, gdy ma złocisty kolor i delikatną konsystencję – dlatego należy smażyć ją na dość małym ogniu. To jednak nie wszystko – podczas smażenia cebuli warto dosypać do niej odrobinę cukru. Jest to patent mojej babci, który nadaje smażonej cebuli doskonałego smaku.


Nie należy jednak przesadzać z jego ilością – pamiętajcie, iż smażona cebula już sama w sobie będzie lekko słodkawa. Dodanie szczypty (lub dwóch) cukru ma na celu jedynie podkreślenie jej słodyczy. Dodatek ten nie tylko wspaniale „podbije” smak smażonej cebuli, ale sprawi również, iż będzie mieć złocisty i naprawdę apetyczny kolor. Możecie również eksperymentować, dodając do smażonej cebuli zioła, przyprawy czy choćby odrobinę octu balsamicznego, by nadać jej dodatkowego, interesującego smaku.


Jak zeszklić cebulę z cukrem?


Na samym początku obierzcie cebulę, a następnie pokrójcie ją w kosteczkę lub piórka. Pamiętajcie, by kawałki były równomiernej wielkości – jeżeli będą zbyt grube, będą też potrzebować dłuższego czasu w usmażenie się. Następnie wlejcie na patelnię odrobinę tłuszczu i podgrzejcie go. Wsypcie cebulę i dodajcie szczyptę soli (to wyciągnie z niej wilgoć, co przyspieszy proces karmelizacji).


Smażcie cebulę na dość małym ogniu do momentu, aż zrobi się półprzezroczysta – będzie to oznaczać, iż stała się lekko miękka i jest zeszklona. jeżeli chcecie, żeby była bardziej intensywna w smaku – smażcie ją jeszcze przez chwilę. Pod koniec smażenia (około 2 minut wcześniej) dodajcie do cebuli odrobinę cukru.


Jak należy smażyć cebulę, żeby wyszła naprawdę pyszna? Porady


Choć smażenie cebuli wydaje się banalnie łatwym zajęciem, to należy trzymać się kilku bardzo ważnych wskazówek. Pierwsza z nich dotyczy czasu karmelizowania cebulki – powinno się to robić naprawdę powoli. Pamiętajcie również, by regularnie ją mieszać – zapobiega to sklejeniu się kawałków cebuli i równomiernie rozprowadza ciepło.


Posiekaną cebulę najlepiej smażyć na maśle klarowanym. Dobrym wyborem będzie również olej rzepakowy lub oliwa z pestek winogron. Smażcie ją na małym ogniu i uważajcie, żeby się nie przypaliła. Pozwoli to też na stopniowe karmelizowanie się cukrów naturalnie występujących w cebuli, co dodaje głębi smaku. Koniecznie sprawdźcie, jaki jeszcze składnik dodać, by smażona cebula wyszła idealna.
Idź do oryginalnego materiału