Smaruj nim chleb albo dodawaj do owsianki. Pobudza mózg, wzmacnia kości, pomaga schudnąć

zdrowie.interia.pl 5 godzin temu
Zdjęcie: Interia Kulinaria


Coraz częściej, zamiast po słodkie kremy na bazie cukru i czekolady, sięgamy po produkty pochodzenia roślinnego. Masła orzechowe zyskują na popularności, a w menu chętnie uwzględniają je osoby, które chcą zadbać o zdrowie. Dobrym wyborem jest masło z orzechów nerkowca, bowiem charakteryzuje się ono licznymi wartościami odżywczymi. Jak wpływa na zdrowie i dlaczego warto po nie sięgać? Odpowiadamy.


Masło z nerkowców - składniki odżywcze


Orzechy nerkowca są źródłem wielu cennych składników odżywczych, a masło z nich wykonane zachowuje większość tych wartości. Zawiera przede wszystkim białko, które jest niezbędne dla budowy i regeneracji mięśni oraz innych tkanek.


W nerkowcach znajdziemy także zdrowe tłuszcze. Orzechy te są bogate w jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które wspierają zdrowie serca i pomagają regulować poziom cholesterolu we krwi.


Nie należy zapominać o witaminach i minerałach. W nerkowcach znajdziemy witaminy z grupy B, witaminę E, magnez, fosfor, cynk, miedź i żelazo, które wspierają pracę układu nerwowego, poprawiają kondycję skóry i wzmacniają odporność.Reklama
Kolejnym cennym składnikiem nerkowców są antyoksydanty - orzechy te zawierają przeciwutleniacze, takie jak selen i witamina E, które pomagają zwalczać wolne rodniki i chronić organizm przed stresem oksydacyjnym.


Masło z nerkowców - pięć korzyści dla zdrowia


Profilaktyka chorób serca
Masło z nerkowców, dzięki obecności zdrowych tłuszczów, wspiera zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe pomagają obniżyć poziom cholesterolu LDL i podnieść poziom cholesterolu HDL, co ma istotny wpływ na zmniejszenie ryzyka chorób serca.


Wsparcie dla układu nerwowego
Magnez i witaminy z grupy B obecne w orzechach usprawniają funkcjonowanie układu nerwowego. Regularne spożywanie tego produktu może poprawić pamięć, koncentrację i nastrój, a także zmniejszyć ryzyko chorób neurologicznych.
Nerkowce dla osób na diecie
Chociaż masło z nerkowców jest kaloryczne (580 kcal w 100 g produktu), zawiera białko i błonnik, które zapewniają uczucie sytości na dłużej. Spożywanie go w umiarkowanych ilościach może pomóc w utrzymaniu zdrowej masy ciała.
Wzmocnienie kości i zębów
Zawartość magnezu, fosforu i wapnia wspiera zdrowie kości i zębów, co sprawia, iż masło z nerkowców jest dobrym dodatkiem w diecie dzieci i osób starszych.


Masło dla osób trenujących
Dzięki wysokiej zawartości białka i zdrowych tłuszczów masło z nerkowców jest doskonałym wyborem dla osób aktywnych fizycznie. Dostarcza dużo energii i wspomaga regenerację po wysiłku fizycznym.


Masło z nerkowców - jak wykorzystać je w kuchni?


Masło z nerkowców jest uniwersalne i można je stosować na wiele sposobów. Może być dodatkiem do kanapek, owsianki lub naleśników.
Doskonale nadaje się jako dodatek do koktajli, zwłaszcza tych spożywanych przed wysiłkiem fizycznym.
Choć to dość nietypowe rozwiązanie, masło z orzechów nerkowca można dodać do sosów do mięs i pieczonych warzyw, oczywiście również do wypieków, np. ciastek czy batoników energetycznych własnej roboty.
CZYTAJ TAKŻE:
Idź do oryginalnego materiału