Słowianie już dawno znaleźli sposób na szczupłą sylwetkę. Ten napój jest znany od XII wieku

zdrowie.wprost.pl 7 miesięcy temu
Zdjęcie: Zbiteń Źródło: Canva


Słowiański zbiteń to napój, który nie tylko wspomaga odchudzanie. Wykazuje też wiele innych cennych adekwatności. Poza tym jest prosty w przygotowaniu. Wystarczy kilka łatwo dostępnych składników, by go przyrządzić. Poznajcie przepis.


Zbiteń cieszy się dużą popularnością zwłaszcza w Rosji. Przygotowuje się go tam choćby na skalę masową. Bez trudu można go jednak zrobić na własną rękę. Wystarczy miód, woda, dżem i kilka przypraw. Działa rozgrzewająco i przeciwzapalnie. Wspiera organizm w walce z infekcjami. Dodatkowo może wspomagać odchudzanie. Zobaczcie, jak go przyrządzić.


Jak zrobić zbiteń?


Zbiteń jest przygotowywany na bazie miodu, który poddaje się obróbce termicznej. Ten zabieg może niektórych zaskoczyć. W końcu większość specjalistów zaleca spożywanie tego produktu w surowej, nieprzetworzonej formie. Wtedy bowiem zachowuje pełnię swoich adekwatności. Nie oznacza to jednak, iż podgrzany miód zostaje pozbawiony wszystkich zalet. Nic z tych rzeczy. Działanie wysokiej temperatury sprawia, iż miód rozgrzewa i ułatwia odkrztuszanie wydzieliny zalegającej w drogach oddechowych i płucach. Dzięki temu wspomaga leczenie infekcji oraz stanów zapalnych.
Idź do oryginalnego materiału