Słodzisz zbyt dużo – znamy inne twoje cechy

termedia.pl 1 rok temu
Zdjęcie: 123RF


Zespół chińsko-amerykański dokonał analizy 8601 badań naukowych dotyczących wpływu cukrów różnego rodzaju na 83 parametry zdrowotne.

Analizy objęły okres praktycznie od początku badań tego typu. Naukowcy przyjrzeli się badaniom oceniającym wpływ spożywania wolnych cukrów, czyli każdej żywności zawierającej przetworzone lub naturalnie występujące cukry, takie jak cukier stołowy, miód lub syrop klonowy. Przypomnijmy, iż cukier znajdujący się w owocach i warzywach oraz w mleku nie jest cukrem wolnym.

Amerykańskie wytyczne dietetyczne zalecają otrzymywanie nie więcej niż 10 proc. dziennych kalorii z dodanych cukrów. W przypadku typowej diety 2000 kalorii dziennie to nie więcej niż 200 kalorii, czyli około 12 łyżeczek. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) podaje, iż przeciętna osoba spożywa 17 łyżeczek dziennie, a pierwszym źródłem są napoje słodzone cukrem, desery i przekąski (przy czym jedna standardowa – 330 ml – puszka napoju gazowanego zawiera równowartość 9 łyżeczek cukru, według producenta napojów Coca-Cola.).

Jak się jednak okazuje, istnieją również powiązania między spożyciem słodkich napojów a innymi cechami diety i stylu życia, które mogą przyczyniać się do problemów zdrowotnych.

– Osoby, które częściej spożywały napoje słodzone cukrem, przyjmowały więcej tłuszczów ogółem i nasyconych, węglowodanów i sodu, a mniej owoców, błonnika, produktów mlecznych i produktów pełnoziarnistych. Ten schemat żywieniowy był również związany z częstszym paleniem i piciem, niższym poziomem aktywności fizycznej i dłuższym czasem spędzanym na oglądaniu telewizji. Dlatego też, wyjaśniając związek między spożyciem cukru a obciążeniem chorobami, należy wziąć pod uwagę rolę tych zakłócających czynników – stwierdzili autorzy analizy.

Badacze zauważyli, iż zalecenia dotyczące ograniczenia spożycia cukru obowiązują na całym świecie. Tymczasem już choćby istniejące normy spożycia cukru są liberalne, a lekceważenie i „folgowanie sobie”, jeżeli chodzi o jego użycie, prowadzi do najczęstszych chorób cywilizacyjnych, takich jak choroby serca, cukrzyca, otyłość, wysokie ciśnienie krwi, zawał serca, wysoki poziom cholesterolu, rak i depresja.

– Aby zmienić wzorce spożycia cukru, zwłaszcza wśród dzieci i młodzieży, pilnie potrzebne jest połączenie szeroko zakrojonej edukacji w zakresie zdrowia publicznego i polityki na całym świecie – zauważyli autorzy analizy. Warto wspomnieć, iż w Szwecji naukowcy z Karolinska Institutet od kilku lat optują za podatkiem cukrowym, który byłby progresywny, tj. tym wyższy, im większa byłaby zawartość cukru w produkcie.

Opracowanie: Marek Meissner
Idź do oryginalnego materiału