Słodkie napoje to śmierć w płynie? Oto jakie choroby powodują

stanwiedzy.pl 2 lat temu

Gazowane słodkie napoje, izotoniki, napoje owocowe, wody smakowe… jaki mają wpływ na zdrowie? Czy naprawdę są aż tak szkodliwe? Ich skład to nie tylko niebezpieczna dawka cukru, ale również liczne szkodliwe substancje. To dosłownie śmierć w płynie.

Kolorowe słodkie napoje to trucizna. Ich picie powoduje choroby takie jak cukrzyca, osteoporoza, próchnica, otyłość, choroby dziąseł, a choćby nowotwory. Jak wynika z badań, kartoniki i butelki dosłownie zawierają śmierć w płynie. W 2019 roku na łamach czasopisma „Circulation” opubikowano wyniki badań. Wykazano, iż słodkie napoje zwiększają ryzyko przewczesnej śmierci z powodu chorób.

Słodkie napoje i zabójcza dawka cukru

Przede wszystkim zdefiniujmy czym są napoje słodzone. Medicover opisuje je jako wszelkie płyny słodzone różnymi formami cukrów dodanych: cukier brązowy, słodzik kukurydziany, syrop kukurydziany, fruktoza, glukoza, syrop glukozowo-fruktozowy, wysokofruktozowy syrop kukurydziany, syrop klonowy, dekstroza krystaliczna, miód, syrop słodowy, melasa, cukier biały (sacharoza). Są to m.in. napoje energetyczne, bezalkoholowe słodkie napoje gazowane, napoje energatyczne, mrożna herbata słodzona, syropy owocowe, słodka lemoniada, wody smakowe, słodkie napoje mleczne, napoje owocowe i napoje wzbogacane witaminami.

Słodkie napoje, których skład to generalnie cukier, szkodzą już w jakie ustnej, powodując fermantację za sprawą cukrów prostych. Powstają kwasy rozpuszczające szkliwo, niszcząc zęby dziąsła, prowadząc do paradontozy. Co więcej, większość słodzonych jest syropem glukozowo-fruktozowym. Jego regularne i wysokie spożycie wiąże się ze zwiększonym ryzykiem m.in. otyłości, chorób sercowo-naczyniowych i nadciśnienia tętniczego. Półlitrowa utelka popularnego kolorowego napoju ma tyle kalorii co obiad.

Szklanka Sprite czy coli (250 ml) to ok. 4–5 łyżeczek cukru. Tymczasem normy WHO mówią o 50 g dziennie w przypadku dorosłych (czyli ok. 10–12 łyżeczek od herbaty) – podaje Medicover.

Wysoki poziom glukozy i insulinooporność

Słodkie napoje mają wysoki indeks glikemiczny. Powodują gwałtowny wzrost poziomu glukozy i insuliny we krwi. Częste spożywanie słodkich napokój prowadzi do insulinooporności, zaburzeń gospodarki węglowodanowej i rozregulowania czynności hormonalnych. Jak ostrzega Medonet, „najpierw rozwija się stan cukrzycowy, następnie nietolerancja węglowodanów, na koniec zaś cukrzyca typu 2”. Co gorsza, substancje słodzące, takie jak aspartam i sukraloza przyzwyczajają nas do słodkiego smaku i uzależniają.

Liczna źródła ostrzegają, iż Najbardziej niebezpieczne są napoje słodzone fruktozą lub mieszanką cukru (glukozy lub sukrozy). Fruktozę trawimy tylko w komórkach wątroby, która zamienia ją w tłuszcz. Przyczynia się do rozwoju niealkoholowego stłuszczenia wątroby.

Wysoki poziom glukozy zwiększa ryzyko zachorowania na raka trzustki. Częste picie słodzonych napojów prowadzi do otyłości, a ta jest prostą drogą do raka pęcharzyka żółciowego, jelita grubego, nerek, przełyku, krwi, skóry i macicy.

Picie słodzonych napojów gazowanych ma niekorzystny wpływ również na gęstość mineralną kości. Zawarty w nich kwas fosforowy zmniejsza przyswajanie wapnia, co zaburza równowagę wapniowo-fosforanową w organizmie. Dochodzi więc do uwalniania tego pierwiastka z kości, co jest jedną z głównych przyczyn osteoporozy – podaje Medonet.pl.

Stan Wiedzy

Slodkie napoje stają się globalnym problemem. Spożycie słodzonych napojów bezalkoholowych w ciągu ostatnich dwóch dekad wzrosło o 300 proc. Badania pokazują, iż 56–85 proc. dzieci w szkole spożywa co najmniej jeden słodzony napój dziennie. Doktor Dariush Mozaffarian, zajmujący się badaniami żywności i jej wpływu na zdrowie uznał, iż co roku aż 184 tysiące osób umiera przez choroby spowodowane piciem słodkich napojów.

Źródło zdjęcia: Gerd Altmann from Pixabay

Smutne piosenki – zbadano dlaczego słuchamy ich w trudnych chwilach

Dlaczego smutne piosenki dają radość? Naukowcy przeanalizowali działanie smutnej muzyki na psychikę. Dlaczego smutek jest tak popularny?
Read More
Źródło zdjęcia: Aline Ponce from Pixabay

Kartele w Meksyku zarabiają na awokado. Mordują za „zielone złoto”

Meksykańskie kartele walczą o zyski z awokado. Mordują i porywają dla „zielonej gorączki”, ktora zastępuje przemyt narkotyków.
Read More
Źródło zdjęcia: Geraldine Dukes from Pixabay

Awokado i wpływ na zdrowie. Cholesterol, odchudzanie i przeciwskazania

Awokado i zdrowie. Ma wpływ na odchudzanie, cholesterol i układ pokarmowy. Niektórzy powinni jednak go unikać. Jakie są przeciwskaznia?
Read More
Źródło zdjęcia: Kevin Petit from Pixabay

Szkodliwe sushi: choroby, zatrucie, pasożyty, bakterie

Sushi jest zdrowe, Jednak surowa ryba i owoce morza mogą stanowić zagrożenie i doprowadzić do amputacji!
Read More
Źródło zdjęcia: Steffen Frank from Pixabay

Szkodliwy syrop na kaszel. Zginęło 66 dzieci

Syrop na kaszel szkodliwy dla dzieci. WHO ostrzega, iż produkt Maiden Pharmaceuticals mógł zabić kilkadziesiąt osób w Afryce.
Read More
Źródło zdjęcia: Q Man from Pixabay

Kawa 3w1 i jej skład. Jest szkodliwa dla zdrowia?

Kawa 3w1 i jej skład – jaki ma wpływ na zdrowie? Kawy rozpuszczalne instant pobudza? Najważniejsze infomacje o kawie rozpuzszczalnej 3w1.
Read More

Oznaki, iż nadchodzi śmierć. Ciało wysyła sygnały kilka dni wcześniej

Jakie są oznaki iż człowiek umiera? Śmierć daje sygnały choćby kilka dni wcześniej. Czym są trójkąt śmierci, łabędzi śpiew i twarz Hipokratesa?
Read More
Źródło zdjęcia: jan mesaros from Pixabay

Kawa rozpuszczalna – wpływ na zdrowie. Jak powstaje? Powoduje raka?

Kawa rozpuszczalna – czy jest szkodliwa i rakotwórcza? Jak się ją robi? Informacje i mity o kawie rozpuszczalnej
Read More
Idź do oryginalnego materiału