Śliwki w occie to jedna z tradycyjnych polskich przekąsek, choć można odnieść wrażenie, iż nieco zapomniana. w okresie na śliwki węgierki warto o niej sobie przypomnieć – marynowane śliwki pokochają wielbiciele wyrazistych smaków.
Jak zrobić śliwki w occie?
Ważne, aby śliwki były lekko twarde i nieprzejrzałe – takie najlepiej nadają się do marynowana. My szczególnie polecamy tu aromatyczne śliwki węgierki, ale można wykorzystać również inne odmiany. Owoce nie mogą być uszkodzone i zepsute. W naszym przepisie zalecamy usunąć pestki, ale nie jest to konieczne. Śliwki można marynować w całości, szczególnie jeżeli masz pewność, iż owoce są zdrowe i nierobaczywe. Wówczas jednak przed zalaniem gorącą marynatą należy owoce delikatnie ponakłuwać, aby nie pękały.
Z podstawowym przepisem można eksperymentować i do śliwek dodać inne przyprawy. Doskonale sprawdzą się tutaj przyprawy korzenne, szczególnie cynamon i goździki. Część cukru można także zastąpić miodem (miód zmieni smak marynaty).