Śledzie na Boże Narodzenie. Podajcie je z jabłkami, burakami i śmietaną

zdrowie.wprost.pl 9 miesięcy temu
Zdjęcie: Śledzie z sałatką jabłkowo-cebulową Źródło: WPROST.pl / Robert Stachnik


Śledzie na Boże Narodzenie? Te z przepisu kucharza Leszka Wodnickiego smakują bardzo klasycznie, a jednocześnie zaskakują dodatkami. Można je podać na wiele sposobów, ale ten zaproponowany przez kucharza, jest wręcz stworzony na świąteczny stół.


– Możecie te śledzie podać tak, jak ja dziś zaproponowałem, bo w tej wersji wyglądają naprawdę pięknie. Ale możecie też pokroić samego śledzia na mniejsze kawałki, albo wręcz wymieszać kawałki śledzia z sałatką jabłkową. Tak naprawdę mamy tu wiele możliwości, a tę wersję podania po prostu potraktujcie jako inspirację – mówi Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który przygotował przepis na śledzie specjalnie dla „Wprost”.


A my możemy dodać od siebie, iż śledzie w tym wydaniu smakują po prostu doskonale (dodatek wasabi nas przyjemnie zaskoczył), a matiasy podane w całości na sałatce jabłkowej, udekorowane ziołami i marynowaną rzodkwią, wyglądają niczym restauracyjne danie.


Jak zrobić śledzie z jabłkami i puree z buraka?


Naszym zdaniem to idealne śledzie na Boże Narodzenie. Zadowolą tych, którzy szukają tradycyjnych potraw, jak i tych, którzy chcą je nieco podrasować i podkręcić. – Wykorzystaliśmy tu matiasy holenderskie, po łacinie to Clupea harengus i warto szukać dokładnie takich. Popularne holenderskie matiasy to nic innego jak młode śledzie poławiane wiosną i wczesnym latem, przekąska najbardziej znana jest w takich krajach jak Niderlandy, Niemcy czy Norwegia – tłumaczy Wodnicki. Sekretem dania są dodatki i sam sposób ich podania. Całość, choć wygląda bardzo ekskluzywnie, zrobicie dosłownie w pół godziny.


Leszek Wodnicki to półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef. „Oddał fartucha” dopiero w 11 odcinku. Jak sam przyznaje, gotowanie to jego życie i prawdziwa pasja. Jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, ale również spotkania ze znajomymi, dyskusje, próbowanie nowych smaków. W gotowaniu lubi kreatywność, poszukuje nowych kulinarnych wyzwań. Kuchnia w jego wykonaniu nawiązuje do najlepszych tradycji kuchni śródziemnomorskiej oraz nowoczesnej kuchni europejskiej. Otwierając 8 lat temu swoją szkołę gotowania „Kulinarne Atelier”, spełnił swoje największe marzenie. W plebiscycie Mistrzowie Smaku w 2022 roku zdobył tytuł Kucharza Roku w województwie zachodniopomorskim. Jego autorskie przepisy pojawiają się cyklicznie (w każdy weekend) na wprost.pl.
Idź do oryginalnego materiału