Sezon przeziębień i grypy niestety nadchodzi, nie wspominając już o innych chorobach, które w tym roku dają się wszystkim we znaki. W związku z moim pierwszym przeziębieniem w tym sezonie, przypomniał mi się ten przepis na domowy syrop na kaszel, ból gardła oraz wszelkiego rodzaju infekcje, a choćby problemy żołądkowe i pomyślałem, iż nadszedł czas, aby się nim z wami podzielić.
REKLAMA
W mojej rodzinie od zawsze mamy ten syrop w domowe spiżarni
Młode zielone orzechy włoskie w miodzie to niesamowite lekarstwo na wiele dolegliwości zdrowotnych. Jest to bardzo stary przepis, przygotowywany w mojej rodzinie od wielu lat. Robiła go moja babcia, potem moja mama. Potrzebujesz jedynie: 1 kg miodu i około 40 młodych zielonych orzechów włoskich.
Dziadek do orzechów Fot. Shutterstock, martim zamarski
Czytaj też: Ogrodniku! Zrób to we wrześniu, a na wiosnę ciesz się kolorowym ogrodem. To bardzo ważne
Przygotowanie syropu, który przyniesie ulgę w infekcji oraz przy zatruciu
Umyj i wysusz orzechy włoskie. Umieść je w słoiku i zalej miodem. Dobrze zamknij słoik i pozostaw go w jasnym miejscu, ale nie wystawiaj go na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Co dziesięć dni otwieraj pokrywkę, aby wywietrzyć powietrze, które jest produktem fermentacji i mieszaj syrop. Po 40 dniach odcedź płyn i usuń małe orzechy, które są już ciemne i suche. Miód ściemnieje i stanie się bardziej płynny.
Syrop z pigwy (zdjęcie ilustracyjne) Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl
Naturalny syrop doda twojemu organizmowi wielu potrzebnych witamin
Młode orzechy włoskie zanurzone w miodzie uwalniają dużą ilość jodu, który jest łatwo przyswajalny przez organizm. Młode zielone orzechy zawierają dużo witaminy C i całe bogactwo witamin, dlatego są dobre dla pacjentów cierpiących na anemię i dla chorowitych dzieci. Syrop ten ma również pozytywny wpływ na oczyszczanie wątroby, żołądka i krwi.
Orzechy włoskie Fot. Shutterstock