Sernik z awokado

3mamcukier.pl 13 godzin temu

Sernik, nie-sernik z awokado – bez pieczenia, bezglutenowy, wegański i zaskakująco pyszny.

To jeden z tych deserów, do których wracam jak zaczyna się robić ciepło na zewnątrz. Nie tylko dlatego, iż wtedy olej kokosowy z łatwością rozpuszcza się już w słoiku . Ale przede wszystkim dlatego, iż ten „sernik” z awokado nie wymaga pieczenia, jest lekki, orzeźwiający i… totalnie nieoczywisty.

Na pierwszy rzut oka nikt się nie domyśli, iż głównym składnikiem masy jest właśnie awokado. To jego kremowa konsystencja, w połączeniu z sokiem i skórką z limonki oraz miodem, daje gładką, aksamitną strukturę i cytrusowy aromat, który świetnie komponuje się z orzechowo-kakaowym spodem.

Co ciekawe, mimo iż to deser bez nabiału, jajek i glutenu, smakiem naprawdę może zawstydzić klasyczny sernik. jeżeli dopiero zaczynasz swoją przygodę z wegańskimi wypiekami (a adekwatnie: niewypiekami ), to właśnie ten przepis może Cię przekonać, iż roślinne desery też potrafią być efektowne, sycące i zachwycające.

Kilka słów o składnikach i przygotowaniu

Najważniejsze, by awokado było naprawdę miękkie – wtedy masa będzie gładka i jedwabista. o ile w czasie miksowania zobaczysz, iż pojawiają się grudki, nie bój się przetrzeć całości przez sitko. To mały krok, który robi dużą różnicę w konsystencji.

Spód przygotowuję z orzechów pekan, wiórków kokosowych, pokruszonego ziarna kakao, daktylowej pasty i odrobiny oleju kokosowego. Tę mieszankę lekko podpiekam, by podkręcić smak i aromat orzechów oraz kokosa. To świetna baza – chrupiąca, ale nie twarda, lekko ciągnąca i intensywna w smaku.

Masa to z kolei czysta aksamitność: awokado, sok i skórka z limonki, miód i olej kokosowy. Tyle! Bez nabiału, bez żelatyny. Po kilku godzinach w lodówce deser tężeje, ale przez cały czas pozostaje miękki i kremowy. Wystarczy wyjąć go na talerz i… podać z czymś orzeźwiającym. Ja lubię z plasterkami kiwi albo wiórkami gorzkiej czekolady – świetnie podbijają smak limonki.

Co jeszcze warto wiedzieć?

Porcja o wadze 90 g to 4,4 wymiennika, w tym 1,9 WW i 2,5 WBT – jeżeli liczysz wymienniki, to wszystko masz pod ręką. A jeżeli nie liczysz – po prostu ciesz się każdym kęsem

Ten sernik świetnie sprawdza się latem, kiedy szukamy chłodnych i lżejszych deserów. Ale dzięki temu, iż składniki są dostępne przez cały rok, możesz przygotować go zawsze wtedy, kiedy masz ochotę na coś pysznego, zdrowego i innego niż wszystko.

Drukuj

Sernik z awokado

Porcje

12

porcje
Kalorie

358

kcal
Wymienniki

4.8

WW

2.1

WBT

2.7

Węglowodany

21

g

Wartość odżywcza w 100g

Składniki

  • 125 g orzechów pekan

  • 45 g wiórków kokosowych

  • 40 g ziarna kakao, pokruszonego

  • 185 g pasty daktylowej (jeżeli używasz suszonych daktyli, namocz je wcześniej w gorącej wodzie, potem odciśnij)

  • 45 g oleju kokosowego rozpuszczonego w temperaturze pokojowej

  • Składniki na masę (tortownica 18 cm średnicy)
  • 550 g awokado (sam miąższ, koniecznie miękki)

  • 150 g soku z limonki

  • 170 g oleju kokosowego rozpuszczonego w temperaturze pokojowej

  • 190 g płynnegomiodu

  • Skórka otarta z limonki

  • Do podania
  • Kiwi

  • Czekolada

  • Składniki na spód (tortownica o średnicy 16 cm)
  • 100 g orzechów pekan

  • 35 g wiórków kokosowych

  • 30 g ziarna kakao, pokruszonego

  • 145 g pasty daktylowej (jeżeli używasz suszonych daktyli, namocz je wcześniej w gorącej wodzie, potem odciśnij)

  • 35 g oleju kokosowego rozpuszczonego w temperaturze pokojowej

  • Składniki na masę (tortownica 16 cm średnicy):
  • 440 g awokado (sam miąższ, koniecznie miękki)

  • 120 g soku z limonki

  • 135 g oleju kokosowego rozpuszczonego w temperaturze pokojowej

  • 150 g płynnego miodu

  • Skórka otarta z limonki

Przygotowanie

  • Przygotuj tortownicę o średnicy 18 cm.
  • Piekarnik nagrzej do 150°C. Orzechy i wiórki kokosowa wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 7-8 minut, aż będą podpieczone.
  • Przełóż orzechy, wiórki kokosowe, kakao, pastę daktylową i olej kokosowy od malaksera i zmiksuj do drobnych kawałków ale nie aż do miałkiej konsystencji. Wyłóż spód i boki tortownicy o średnicy 18 cm papierem do pieczenia. Przełóż zmiksowaną masę, dociśnij i wyrównaj. Wstaw do lodówki.
  • Wszystkie składniki na masę do malaksera i zmiksuj na gładką masę. Przelej masę na schłodzony spód. Masę przykryj ją folą spożywczą tak, żeby szczelnie do niej przylegała. Awokado się wtedy nie utleni. Wstaw do lodówki na co najmniej 5 godzin. Po wyciągnięciu z lodówki podawaj od razu.

Inspiracja: Hemsley & Hemsley

Idź do oryginalnego materiału