Sernik to rodzaj ciasta składającego się głównie z twarogu. Pozostałe składniki to jaja, śmietana, masło, cukier lub substancje słodzące i dodatki smakowe, takie jak owoce i orzechy.
Teraz program Diabdis już za 39,99 zł miesięcznie
Właściwości odżywcze sernika dla diabetyka
Serniki to wysokokaloryczne desery. choćby niewielka porcja tego ciasta może mieć znaczący wpływ na glikemię, dlatego serniki powinny być spożywane przez diabetyków okazjonalnie.
Dodatki, takie jak orzechy, bakalie oraz jaja, masło, cukier czy śmietana, sprawiają, iż kaloryczność tego deseru pozostało większa. Sernik można przygotować, zastępując część masy serowej owocami, a cukier substancjami słodzącymi, np. erytrolem czy ksylitolem, co ograniczy wpływ na glikemię i kaloryczność ciasta. Poniżej przedstawiono wartość kaloryczną i odżywczą wybranych serników oraz wymienniki węglowodanowe (WW) i białkowo-tłuszczowe (WBT):
[table “” not found /]Sernik w menu diabetyka
Serniki powinny pojawiać się w jadłospisie diabetyka okazjonalnie. Mają one znaczący wpływ na glikemię: choćby niewielka porcja tradycyjnego sernika wiedeńskiego może podnieść glikemię o 120 mg/dL. Sięgając po taki deser, należy pamiętać o dodatkowej dawce insuliny.
Warto również pamiętać, iż dodatkowy wysiłek fizyczny (chociażby spacer) pomoże uregulować poziom cukru po takiej przekąsce.
Tradycyjne serniki gwałtownie podnoszą glikemię, jednak ponieważ zawierają sporo tłuszczu, który spowalnia wchłanianie węglowodanów, nie są polecane w sytuacjach hipoglikemii (niedocukrzenia).
Wchłanianie węglowodanów z sernika można spowolnić, zastępując cukier ksylitolem czy erytrolem oraz zastępując część masy serowej owocami. Ciasto wówczas jest lżejsze, zjadamy więc mniejszą porcję, która w mniejszym stopniu wpłynie na glikemię.
Przykładowy przepis na sernik dla diabetyka (pomysł na drugie śniadanie)
Sernik z ksylitolem
Składniki na 10-12 porcji:
- 750 g twarogu półtłustego
- 3 jajka
- sok z połowy cytryny
- 1/3 szklanki ksylitolu
- 20 g ciepłego masła
- 10 pełnoziarnistych herbatników (ok. 100 g)
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, żółtka zmiksować z sokiem z cytryny i masłem, a następnie dodać twaróg. Miksować do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodać ubite z ksylitolem białka i lekko wymieszać. Formę wyłożyć herbatnikami, a następnie wylać na nie masę serową. Piec w piekarniku przez około godzinę.
Czas wykonania: ok. 80 minut
Wartość odżywcza jednej porcji: 220 kcal, 1,5 WW, 2 WBT
O Diabdis
Diabdis to program opieki i wsparcia dla cukrzyków. W Diabdis czeka na Ciebie osobisty opiekun cukrzycowy, który będzie Ci towarzyszył i wspierał Twoje wysiłki w przejęciu kontroli nad cukrzycą. Do Twojej dyspozycji pozostaje także cały zespół specjalistów, nie tylko edukator, który odpowie na wszelkie pytania związane z cukrzycą, które przyjdą Ci do głowy, ale także grono ekspertów, którzy będą Cię wspierać: dietetyk, psycholog, trener personalny oraz lekarz diabetolog.