Deser z sera z wiaderka to doskonały sposób na orzeźwienie w gorące dni. Prostota i szybkość wykonania oraz możliwość niezliczonych modyfikacji w zakresie dodatków to spore zalety tego smakołyku. Nie jedyne.
Ciasto na zimno jest jednak przede wszystkim dość zdrowe jak na deser. Zawiera bowiem ser z wiaderka, który obfituje w białko. O ile do deseru nie dodasz do niego dużych ilości cukru, czekolady czy wysoko słodzonego dżemu, możesz bez obaw zjeść go co jakiś czas choćby na diecie. Nie obciąży żołądka, a dzięki dodatkowi owoców dostarczy jeszcze witamin i błonnika.
Jak zrobić deser z sera z wiaderka?
Ciasto na zimno oprócz nabiału wymaga jeszcze przygotowania świeżych owoców. Ja stawiam na maliny oraz borówki amerykańskie, które latem są dość tanie, a obfitują w zwalczające wolne rodniki antyoksydanty. Część owoców przerabiam na dżem, by pięknie udekorować przysmak. Słodzę go erytrytolem, a spód robię z biszkoptów bez cukru. Całość jest słodka, a jednocześnie lekka, Nic tylko skosztować.