Ser z wiaderka gwałtownie zamieniam w ten pyszny deser na zimno. Przepis jest bardzo prosty

zdrowie.wprost.pl 4 miesięcy temu
Zdjęcie: Deser z sera z wiaderka z owocami Źródło: Shutterstock / Angelika Heine


Deser z sera z wiaderka zrobisz niemalże błyskawicznie, a smakuje lepiej niż ciasto z niejednej cukierni. Sprawdź przepis i przygotuj już dziś ten banalne i pyszny letni przysmak.


Deser z sera z wiaderka to doskonały sposób na orzeźwienie w gorące dni. Prostota i szybkość wykonania oraz możliwość niezliczonych modyfikacji w zakresie dodatków to spore zalety tego smakołyku. Nie jedyne.


Ciasto na zimno jest jednak przede wszystkim dość zdrowe jak na deser. Zawiera bowiem ser z wiaderka, który obfituje w białko. O ile do deseru nie dodasz do niego dużych ilości cukru, czekolady czy wysoko słodzonego dżemu, możesz bez obaw zjeść go co jakiś czas choćby na diecie. Nie obciąży żołądka, a dzięki dodatkowi owoców dostarczy jeszcze witamin i błonnika.


Jak zrobić deser z sera z wiaderka?


Ciasto na zimno oprócz nabiału wymaga jeszcze przygotowania świeżych owoców. Ja stawiam na maliny oraz borówki amerykańskie, które latem są dość tanie, a obfitują w zwalczające wolne rodniki antyoksydanty. Część owoców przerabiam na dżem, by pięknie udekorować przysmak. Słodzę go erytrytolem, a spód robię z biszkoptów bez cukru. Całość jest słodka, a jednocześnie lekka, Nic tylko skosztować.
Idź do oryginalnego materiału