Mandarynki - źródło nie tylko witaminy C
Mandarynki należą do najpopularniejszych owoców cytrusowych. Jak wszystkie owoce z tej grupy charakteryzują się wysoką zawartością witaminy C. Już 4-5 średniej wielkości mandarynek jest w stanie pokryć dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę choćby w 100 proc. Mandarynki są też źródłem witaminy A, witaminy E, kwasu foliowego, potasu, wapnia, magnezu, fosforu, a w mniejszych ilościach sodu czy żelaza. Poza tym dostarczają cennego błonnika. Należą do niskokalorycznych owoców - jedna mandarynka to ok. 45 kcal.
adekwatności mandarynek
Mandarynki są bogatym źródłem przeciwutleniaczy takich jak witamina C i beta-kryptoksantyna, a także flawonoidów takich jak naringina, hesperydyna, tangeretyna i nobiletyna. Związki te chronią przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki, spowalniają naturalne procesy starzenia się i zmniejszają ryzyko wielu groźnych schorzeń. Z badań wynika, iż witamina C obniża zawartość cholesterolu całkowitego i "złego" cholesterolu, podwyższa poziom "dobrego" cholesterolu, a także zmniejsza zdolność agregacji płytek, co nie jest bez znaczenia dla zdrowia serca.Reklama
Jedzenie mandarynek jest dobre także dla odporności. Witamina C wpływa na aktywność limfocytów T i B, które są odpowiedzialne za komórkową odpowiedź odpornościową, dlatego nie bez powodu jest ona zalecana w stanach przeziębień, grypy czy poważniejszych spadków odporności.
Włączenie mandarynek do diety może sprzyjać zdrowej skórze ze względu na wpływ witaminy C na produkcję kolagenu. Witamina C wspomaga syntezę kolagenu, co wpływa pozytywnie na proces gojenia się ran, a także redukcję oznak starzenia (nie bez znaczenia są jej adekwatności przeciwutleniające).
Pomarańczowe warzywa oraz owoce, w tym mandarynki, są dobre dla naszych oczu i wzroku. Zawierają beta-karoten, który jest przekształcany w organizmie w witaminę A. Witamina A ma m.in. duży wpływ na prawidłowe funkcjonowanie siatkówki oka.
Jedząc mandarynki, zwiększamy również spożycie błonnika. To może sprzyjać utracie wagi i zapobiegać ponownemu przybieraniu na wadze.
Kto nie może jeść mandarynek?
Oczywistym przeciwwskazaniem do spożywania mandarynek jest alergia na cytrusy. Objawy po spożyciu mogą być bardzo zróżnicowane i zależą od organizmu oraz stopnia uczulenia. Najczęściej występuje pokrzywka, rumień oraz świąd, ale reakcja alergiczna może być silniejsza i powodować też poważniejsze objawy.
Mandarynek nie są wskazane dla osób z refluksem żołądkowo-przełykowym, co ma związek z obecnością kwasów, które mogą podrażniać błonę śluzową żołądka. Nieprzyjemne dolegliwości po zjedzeniu owoców mogą wystąpić także u osób z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy.
Mandarynki mają niski indeks glikemiczny i diabetycy mogą bezpiecznie spożywać do trzech mandarynek dziennie.
Jeśli zjemy za dużo mandarynek, mogą pojawić się m.in. bóle brzucha i biegunka.
Jak wybrać dobre mandarynki?
Wybieraj mandarynki o intensywnie pomarańczowym kolorze. Blade czy zielonkawe raczej nie będą smaczne. Zwróć uwagę też na skórkę owoców - nie powinna być zbyt gruba, a także zapach owoców (tak, można go wyczuć choćby przez skórkę) - mandarynka powinna intensywnie pachnieć, więc jeżeli poczujesz ledwie wyczuwalny zapach lub nie poczujesz nic, lepiej odłóż owoc z powrotem.
Mandarynkę warto też zważyć w dłoni. jeżeli jest ciężka, to znak, iż ma dużo soku. Lżejsze mogą być wyschnięte. Suche i pełne pestek mogą być większe mandarynki, dlatego lepiej wybrać te mniejsze, okrągłe, a nie spłaszczone. Nie decyduj się na mandarynkę ani zbyt miękką, ani zbyt twardą. Nie kupuj też obitych owoców.
Co jeszcze? Warto wybierać każdą mandarynkę osobno, czyli te pakowane raczej omijamy. W ten sposób możemy uniknąć zakupienia m.in. obitych, a choćby spleśniałych owoców.
CZYTAJ TAKŻE: