Grupa internatowa: uczniowie z niepełnosprawnością sprzężoną (wzrokową i intelektualną w stopniu umiarkowanym)
Czas trwania zajęć: 2 godz.
Prowadząca: Marlena Giżycka
Temat: Zajęcia kuchenkowe – ciasto marchewkowe.
Cele ogólne:
- stymulacja polisensoryczna,
- umiejętność korzystania ze sprzętów kuchennych,
- wdrażanie do samodzielności,
- wzbudzenie świadomości dbania o własne zdrowie.
Cele operacyjne – uczeń:
- zna zasady bezpieczeństwa obowiązujące w kuchni,
- potrafi zmysłami rozpoznać i nazwać składniki użyte do przygotowania ciasta marchewkowego,
- z pomocą wychowawcy potrafi odmierzyć ilości składników potrzebnych do wyrobienia ciasta,
- potrafi dzięki miksera wyrobić ciasto,
- prawidłowo wykonuje polecenia wychowawcy,
- dba o estetykę spożycia posiłku,
- z małą pomocą zmywa naczynia użyte w kuchni.
Cele tyflopedagogiczne:
- rozwijanie zmysłów: smaku, dotyku, węchu i słuchu,
- rozwój małej motoryki, zwiększenie precyzji ruchów dłoni,
- wdrażanie do samodzielności podczas prac kuchennych.
Metody pracy:
- opisowa,
- praktycznego działania,
- prowadzenia rąk.
Formy pracy:
- grupowa,
- indywidualna.
Środki dydaktyczne:
mąka, cukier, jajka, proszek do pieczenia, olej, cynamon, przyprawa do piernika, mikser, forma do pieczenia, marchewka.
Przebieg zajęć:
1. Przygotowanie przez uczestników zajęć stanowiska pracy. Wyjęcie niezbędnych sprzętów kuchennych. Przygotowanie produktów.
2. Nauczyciel zapoznaje wychowanków z planem działania, odczytuje przepis i przydziela zadania.
3. Wspólne przypomnienie zasad bezpiecznego zachowania w kuchni.
4. Wykonanie przez uczniów przydzielonych im zadań (samodzielnie lub z pomocą wychowawcy):
- starcie marchewki na tarce,
- ubicie jajek dzięki miksera, dodanie oleju i cukru,
- dodanie suchych składników: mąki, przyprawy do piernika, proszku do pieczenia oraz cynamonu,
- mieszanie składników dzięki trzepaczki,
- dodanie odciśniętej marchewki,
- wymieszanie składników dzięki wolnych obrotów miksera,
- przelanie ciasta do formy,
- ustawienie z pomocą wychowawcy odpowiedniej temperatury piekarnika,
- wstawienie blachy do piekarnika i ustawienie czasu pieczenia,
- umycie naczyń i porządkowanie stanowiska pracy.
5. Przypomnienie zasad estetycznego spożycia posiłków.
6. Wspólna degustacja ciasta marchewkowego.
Autor: Marlena Giżycka – Czytelniczka Portalu