Majonez jest nieodłącznym składnikiem wielu potraw podczas świąt wielkanocnych. Nadaje im wspaniałego smaku, a w przypadku sałatek – też kremowej konsystencji. Dodatkowo stanowi on bazę do różnego rodzaju sosów, które podaje się do przystawek czy dań głównych. Bez trudu można kupić majonez w sklepie, wybierając spośród wielu dostępnych. Możecie przygotować go też samodzielnie w domu – wbrew pozorom nie jest to wcale trudne. Warto to zrobić, zwłaszcza gdy jesteście na diecie odchudzającej i chcecie uniknąć gotowych produktów, które są wysokokaloryczne. Sami z łatwością „odchudzicie” taki majonez.
Jak zrobić domowy majonez w wersji „light”? Prosty przepis
Majonez to wysokokaloryczny dodatek, jednak łatwo można przygotować też jego dietetyczną wersję. Domowy majonez w wersji „light” to idealna opcja dla wszystkich osób, które walczą z niechcianymi kilogramami. Sekretem jest dodanie jednego popularnego produktu. Mianowicie chodzi o serek wiejski – jest on nie tylko zdrowy, ale też niskokaloryczny. Dzięki swojej konsystencji sprawi, iż wasz majonez będzie jedwabiście kremowy. Taki sos z serkiem wiejskim oczywiście nie smakuje dokładnie tak samo, jak tradycyjny majonez, ale jego smak jest bardzo zbliżony do klasycznego produktu. Jest za to znacznie lżejszy i mniej kaloryczny.