Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu salmonelli w partii jaj produkowanych przez firmę INVEST MICHEL Mariola i Marek Michelis sp. j. Służby przestrzegają, iż spożycie produktu zanieczyszczonego bakteriami, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, grozi zatruciem pokarmowym.
W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem - podkreśla GIS.
Ostrzeżenie GIS: Salmonella w partii jaj z chowu na wolnym wybiegu
GIS podał szczegóły dotyczące zakwestionowanej partii:
- Nazwa produktu: Jaja z chowu na wolnym wybiegu, 1-PL, świeżość klasa A, klasa wagowa M
- Numer partii/ Data minimalnej trwałości: 12.08.2025
- Kod na skorupce: 1PL30031310
- Producent: INVEST MICHEL, Mariola i Marek Michelis sp. j., Ułańska 61, Kobierne, 05-311 Dębe Wielkie
czytaj dalej pod zdjęciem ↓
Zakwestionowana partia jaj (Fot. Główny Inspektorat Sanitarny)
Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o przedmiotowej sprawie wdrożył procedurę wycofania produktu z rynku - informuje Główny Inspektorat Sanitarny.
Służby sanitarne monitorują proces wycofywania skażonej partii ze sklepów oraz prowadzą postępowanie wyjaśniające.
Objawy zakażenia Salmonellą
Warto wiedzieć, iż pierwsze objawy salmonelli pojawiają się zwykle od 6 godzin do choćby 7 dni po kontakcie z bakterią. Zakażenie może być szczególnie groźne dla dzieci, seniorów i osób z osłabioną odpornością. Najczęstsze symptomy to:
- bóle brzucha
- gorączka
- biegunka
- nudności i wymioty
- odwodnienie
W cięższych przypadkach może dojść do zakażeń układowych - zapalenia płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, szpiku kostnego, dróg żółciowych czy posocznicy.