Salmonella w jajach w wolnego wybiegu. GIS ostrzega: zatrucie może być groźne

zpleszewa.pl 3 godzin temu
Zdjęcie: Salmonellę wykryto w partii jaj od kur z tzw. wolnego wybiegu. Główny Inspektor Sanitarny (GIS) wydał pilne ostrzeżenie | foto Pixabay


Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu salmonelli w partii jaj produkowanych przez firmę INVEST MICHEL Mariola i Marek Michelis sp. j. Służby przestrzegają, iż spożycie produktu zanieczyszczonego bakteriami, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, grozi zatruciem pokarmowym.

Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem - podkreśla GIS.

GIS podaje opis produktu

GIS podał szczegóły dotyczące produktu:

  • Nazwa produktu: Jaja z chowu na wolnym wybiegu, 1-PL, świeżość klasa A, klasa wagowa M
  • Numer partii/ Data minimalnej trwałości: 12.08.2025
  • Kod na skorupce: 1PL30031310
  • Producent: INVEST MICHEL, Mariola i Marek Michelis sp. j., Ułańska 61, Kobierne, 05-311 Dębe Wielkie

Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o przedmiotowej sprawie wdrożył procedurę wycofania produktu z rynku - informuje Główny Inspektorat Sanitarny.

Służby sanitarne monitorują proces wycofywania skażonej partii ze sklepów. Prowadzą też postępowanie wyjaśniające.

Objawy zakażenia Salmonellą

Pierwsze objawy salmonelli pojawiają się zwykle od 6 godzin do choćby 7 dni po kontakcie z bakterią. Zakażenie może być szczególnie groźne dla dzieci, seniorów i osób z osłabioną odpornością.

Najczęstsze symptomy to:

  • bóle brzucha
  • gorączka
  • biegunka
  • nudności i wymioty
  • odwodnienie

W cięższych przypadkach może dojść do zakażeń układowych - zapalenia płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, szpiku kostnego, dróg żółciowych czy posocznicy.

https://zpleszewa.pl/wiadomosci/praca-w-policji-coraz-popularniejsza/dzAokf1jaG8WD1HoEdWS
Idź do oryginalnego materiału