Sałatka z burakami i kozim serem. Poczuliśmy się jak w najlepszej restauracji

zdrowie.wprost.pl 10 miesięcy temu
Zdjęcie: Sałatka z burakami i kozim serem Źródło: WPROST.pl / Robert Stachnik


Przygotowanie sałatki z burakami i kozim serem zajmuje tylko pół godziny. Efekt? Czuliśmy się, jakbyśmy dostali danie prosto z restauracyjnej karty. Przepis specjalnie dla „Wprost” przygotował Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef.


Świeży szpinak i orzeźwiająca w smaku cukinia, do tego słodkie buraki, wyrazisty ser i chrupiące orzeszki. Kiedy spróbowaliśmy – oboje (ja i Robert Stachnik, który robi zdjęcia podczas gotowania) nie mogliśmy wyjść z zachwytu. Taką sałatkę można jeść i jeść. Idealnie sprawdzi się na romantycznej kolacji we dwoje, ale możecie ją zrobić tylko dla siebie i zajadać się przy ulubionym serialu. – Taką sałatkę śmiało można podać jako główne danie – mówi Leszek Wodnicki.


Jak zrobić sałatkę z burakami i kozim serem?


– Buraki są teraz najsmaczniejsze i warto je w kuchni wykorzystywać. Do tej sałatki możecie sami upiec buraki, ale możecie też kupić buraki już ugotowane. Najważniejsze, aby je dobrze skarmelizować, czyli przesmażyć masło i potem dodać miód – mówi Leszek Wodnicki. Jak podkreśla Leszek Wodnicki, ważne jest przygotowanie cukinii. – Idealnie jeżeli będzie marynowała się pół godziny, ale minimum to 20 minut – mówi. najważniejsze jest też uprażenie orzechów włoskich na suchej patelni. – Ten zabieg sprawia, iż nie tylko lepiej smakują, ale są też przyjemnie chrupiące – mówi kucharz.


Leszek Wodnicki to półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef. „Oddał fartucha” dopiero w 11 odcinku. Jak sam przyznaje, gotowanie to jego życie i prawdziwa pasja. Jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, ale również spotkania ze znajomymi, dyskusje, próbowanie nowych smaków. W gotowaniu lubi kreatywność, poszukuje nowych kulinarnych wyzwań. Kuchnia w jego wykonaniu nawiązuje do najlepszych tradycji kuchni śródziemnomorskiej oraz nowoczesnej kuchni europejskiej. Otwierając 8 lat temu swoją szkołę gotowania „Kulinarne Atelier”, spełnił swoje największe marzenie. W plebiscycie Mistrzowie Smaku w 2022 roku zdobył tytuł Kucharza Roku w województwie zachodniopomorskim. Jego autorskie przepisy pojawiają się cyklicznie (w każdy weekend) na wprost.pl.
Idź do oryginalnego materiału