Wartości odżywcze i adekwatności zdrowotne rzodkiewki
Rzodkiewka to warzywo niskokaloryczne, chrupiące i orzeźwiające, które warto włączyć do codziennej diety, szczególnie wiosną. W 100 gramach zawiera jedynie około 16 kcal. Dostarcza niewielkie ilości białka (0,7 g), tłuszczów (0,1 g) i węglowodanów (3,4 g), a także około 1,6 g błonnika. Jej skład to w przeważającej części woda, która stanowi aż 94% masy warzywa.
Sprawdź również: Zrób na weekend taki sernik z galaretką. Jest banalnie prosty i nie wymaga pieczenia
Rzodkiewka jest źródłem wielu cennych witamin. Zawiera witaminę C, która wzmacnia odporność i wykazuje działanie antyoksydacyjne. Znajdziemy w niej także witaminę B6 wspierającą układ nerwowy oraz kwas foliowy (witamina B9), który jest szczególnie istotny dla kobiet w ciąży i dla prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego. Obecna jest także witamina K, wpływająca na krzepliwość krwi, oraz witamina A w postaci beta-karotenu, która wspomaga wzrok i zdrowie skóry.
Pod względem składników mineralnych rzodkiewka dostarcza przede wszystkim potasu, który pomaga regulować ciśnienie krwi i gospodarkę wodną organizmu. Znajdują się w niej również wapń, magnez, fosfor i żelazo, niezbędne m.in. dla mocnych kości, zdrowych mięśni i prawidłowego metabolizmu energetycznego.
Sprawdź również: Szpinak nigdy więcej nie wyjdzie gorzki. Przygotuj go w ten sposób, a każdy poprosi o dokładkę
Rzodkiewka wykazuje wiele korzystnych właściwości zdrowotnych. Działa moczopędnie, wspiera trawienie, ma działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, a także wspiera pracę wątroby i woreczka żółciowego oraz pomaga w naturalny sposób obniżać ciśnienie krwi. Ciekawostką jest fakt, iż liście rzodkiewki również są jadalne i zawierają jeszcze więcej witamin, zwłaszcza witaminy C i żelaza, niż sam korzeń. Warto więc wykorzystywać je w kuchni jako dodatek do sałatek, koktajli czy bazę do domowego pesto.
Kto powinien unikać jedzenia rzodkiewek?
Choć rzodkiewki uchodzą za zdrowe warzywo, nie każdemu ich spożycie, zwłaszcza w większych ilościach, będzie służyć. U niektórych osób mogą one wywołać reakcję alergiczną. Objawia się to między innymi pokrzywką, opuchlizną warg i gardła, a w rzadszych przypadkach choćby trudnościami w oddychaniu i wstrząsem anafilaktycznym.
Sprawdź również: Zrób zakwas na żurek wielkanocny z tego przepisu. najważniejszy jest jeden składnik
Rzodkiewki zawierają również goitrogeny — związki chemiczne, które mogą zakłócać prawidłową produkcję hormonów tarczycy oraz utrudniać wchłanianie jodu z diety. Dlatego osoby zmagające się z niedoczynnością tarczycy powinny ograniczać ich spożycie.
Co więcej, kobiety w ciąży powinny zachować ostrożność, zwłaszcza jeżeli chodzi o spożywanie surowych rzodkiewek i ich kiełków. Te ostatnie mogą być źródłem bakterii Listeria monocytogenes, wywołującej listeriozę — infekcję, która może objawiać się gorączką, dreszczami, zmęczeniem, bólami głowy i mięśni, a także nudnościami czy biegunką. Zakażenie to jest szczególnie groźne dla rozwijającego się płodu i w skrajnych przypadkach może doprowadzić do poronienia.
Sprawdź również: W PRL-u gościły na stole przynajmniej raz w tygodniu. Z tego przepisu smakują, jak u babci
Dodatkowo rzodkiewki spożywane w nadmiarze mogą też nasilać dolegliwości ze strony układu pokarmowego, zwłaszcza u osób z problemami trawiennymi. Podobnie jak inne warzywa z rodziny krzyżowych - takie jak kapusta czy brukselka - mogą powodować wzdęcia i zgagę.
Zobacz też:
Wielkanocny barszcz bez zakwasu. Tak robi go Ewa Wachowicz
Zamiast jeść z mizerią i schabowym, dodaj je do sernika. Lepszego nie jadłeś
Kiedyś podawano w każdej stołówce szkolnej. Idealne danie na przedświąteczny tydzień