Przyjęło się, iż na wielkanocnym stole króluje barszcz biały lub żurek. Okazuje się jednak, iż na Wielkanoc śmiało można podać jeszcze inną zupę. Choć dla niektórych gości może być ona dużym zaskoczeniem, to gwarantujemy, iż każdy z nich poprosi o dokładkę. Mowa o zupie chrzanowej, która czasami jest nazywana też „chrzanicą”. Jest to popularna potrawa podczas świąt wielkanocnych w niektórych regionach Polski.
Zupa chrzanowa zamiast żurku na Wielkanoc
Zupa chrzanowa jest dość prosta w przygotowaniu, a jej robienie w dużej mierze przypomina gotowanie tradycyjnego barszczu białego. Taką zupę podaje się też w podobny sposób – z jajkiem ugotowanym na twardo oraz białą kiełbasą. Najważniejszym składnikiem tej potrawy jest jednak tarty chrzan – to właśnie on nadaje jej charakterystyczny, intensywny smak. Do przyrządzenia tej zupy można użyć chrzanu w słoiczku, jednak najlepiej sprawdzi się ten świeżo starty. Ostrość zupy będzie zależeć od tego, jak ostry chrzan dodacie – możecie więc modyfikować jej smak według własnych upodobań.