Klasyczne tiramisu to warstwowy deser. Powstaje z biszkoptów moczonych w kawie z dodatkiem likieru amaretto i kremu na bazie serka mascarpone, piany z białek oraz żółtek utartych z cukrem. Niestety tradycyjna wersja włoskiego przysmaku jest dość pracochłonna, a także kaloryczna. Jest jednak pewien sposób, by upiec dwie (a choćby trzy) pieczenie przy jednym ogniu – zjeść coś pysznego, nie napracować się zbytnio i nie przytyć.
Jak zrobić tiramisu w 5 minut?
Mój przepis na tiramisu jest banalnie prosty. Wystarczy wprowadzić jedną zmianę w klasycznej recepturze i zamienić tradycyjny krem z serka mascarpone na skyr wymieszany z odrobiną miodu oraz ekstraktu z wanilii. Ta drobna modyfikacja daje wielki efekt. Skraca czas przygotowania deseru i sprawia, iż staje się on idealnym przysmakiem choćby na diecie. Mogą sobie na niego pozwolić również osoby, którym zależy na zrzuceniu nadprogramowych kilogramów.