Robię to tiramisu w 5 minut. Jest pyszne i mniej kaloryczne niż klasyczny włoski deser

zdrowie.wprost.pl 7 miesięcy temu
Zdjęcie: Tiramisu Źródło:I repinanatoly /Getty Images


Czy tiramisu można zrobić w 5 minut? Jak najbardziej. Wystarczy prosta zmiana w klasycznym przepisie. Zaletą tego zmodyfikowanego włoskiego deseru jest nie tylko szybkość przygotowania, ale też mniejsza kaloryczność.


Klasyczne tiramisu to warstwowy deser. Powstaje z biszkoptów moczonych w kawie z dodatkiem likieru amaretto i kremu na bazie serka mascarpone, piany z białek oraz żółtek utartych z cukrem. Niestety tradycyjna wersja włoskiego przysmaku jest dość pracochłonna, a także kaloryczna. Jest jednak pewien sposób, by upiec dwie (a choćby trzy) pieczenie przy jednym ogniu – zjeść coś pysznego, nie napracować się zbytnio i nie przytyć.


Jak zrobić tiramisu w 5 minut?


Mój przepis na tiramisu jest banalnie prosty. Wystarczy wprowadzić jedną zmianę w klasycznej recepturze i zamienić tradycyjny krem z serka mascarpone na skyr wymieszany z odrobiną miodu oraz ekstraktu z wanilii. Ta drobna modyfikacja daje wielki efekt. Skraca czas przygotowania deseru i sprawia, iż staje się on idealnym przysmakiem choćby na diecie. Mogą sobie na niego pozwolić również osoby, którym zależy na zrzuceniu nadprogramowych kilogramów.
Idź do oryginalnego materiału