Gąbki do naczyń wymieniamy często dopiero wtedy, gdy stają się bardzo cienkie i zaczynają mieć nieprzyjemny zapach. Należy to robić jednak znacznie wcześniej. Dlaczego to takie ważne? Bakterie, które znajdują się na gąbkach, przenikają na naczynia, a z nich do jedzenia, co z kolei może prowadzić do różnych schorzeń - na przykład jelitowych.
REKLAMA
Naukowcy: Gąbka do naczyń to idealne środowisko dla rozwoju bakterii
Jak wykazały badania, pozornie czyste gąbki zwykle są siedliskiem bakterii. Ich porowata struktura oraz resztki jedzenia, które w nich utykają, tworzą sprzyjające środowisko dla ich rozwoju. Kilka lat temu w mediach zrobiło się głośno o badaniach mikrobiologów z Uniwersytetu w Furtwangen, Uniwersytetu Justusa Liebiga w Gießen i Centrum Helmholtza w Monachium. Wyniki ich analiz zostały opublikowane na łamach "Scientific Reports".
W czasie prac badacze zauważyli, iż wykryte na gąbkach drobnoustroje należały głównie do bakterii występujących na ludzkiej skórze oraz w wodzie. Niektóre z nich, mogą wywoływać różne infekcje. To na przykład:
Chryseobacterium hominis,
Moraxella osloensis,
Acinetobacter johnsonii.
Zdziwiło nas, iż połowa z dziesięciu najczęściej spotykanych na nich bakterii to potencjalne czynniki chorobotwórcze
- skomentował przewodniczący badań, profesor Markus Egert.
Jak korzystać z gąbek, aby nie szkodzić swojemu zdrowiu?
Eksperci radzą zwykle, by gąbki do zmywania naczyń zmieniać przynajmniej raz w tygodniu. Jakiś czas temu temat ten na Instagramie poruszyła chemiczka Sylwia Panek, prowadząca profil @wzdrowymdomu. Przypominała swoim obserwatorom, iż gąbki są siedliskiem bakterii i należy pamiętać o ich regularnej wymianie.
Naukowcy sugerują, iż to tych gąbek powinniśmy bać się bardziej niż sedesów i powinniśmy wymieniać je nie rzadziej niż RAZ W TYGODNIU!
- napisała Panek.
Chemiczka nawiązała też do dosyć popularnych metod, które wielu osobom wydają ekologiczne. Niektórzy piorą gąbki w pralkach lub wkładają je do zmywarek. Jednak takie zabiegi sprawiają, iż złe bakterie, które przetrwają, gwałtownie zaczynają namnażać się ponownie. Dlatego tego typu sposoby nie są skuteczne.
Warto wspomnieć, iż w ostatnim czasie na rynku zaczęły pojawiać się między innymi antybakteryjne silikonowe zmywaki do naczyń. Silikon jako materiał nie magazynuje bakterii i grzybów, więc takie produkty mogą stać ekologiczną alternatywą dla tradycyjnych gąbek. Jednak tego typu innowacyjne metody nie cieszą się jeszcze dużą popularnością. Zmywasz naczynia manualnie czy używasz zmywarki? Zachęcamy do udziału w sondzie i komentowania artykułu.