Recenzja: „Dietetyka w zaburzeniach odżywiania u dzieci i młodzieży” Wydawnictwa PWN

przestrzenholistic.pl 1 tydzień temu
Recenzja książki „Dietetyka w zaburzeniach odżywiania u dzieci i młodzieży”

Problemy z jedzeniem u dzieci to znacznie więcej niż brak apetytu czy wybiórczość pokarmowa. Bardzo często są cichym sygnałem, iż dziecko walczy z trudnościami – w emocjach, relacjach czy poczuciu własnej wartości. Takie kłopoty odbijają się nie tylko na zdrowiu fizycznym, ale również na psychice i codziennym funkcjonowaniu całej rodziny.

Dla rodziców i opiekunów to ogromne wyzwanie. Jak odróżnić zwykłą niechęć do jedzenia od problemu wymagającego specjalistycznej pomocy? W znalezieniu odpowiedzi może pomóc książka Agaty Dutkiewicz „Dietetyka w zaburzeniach odżywiania u dzieci i młodzieży”.

Co znajdziemy w książce?

Autorka omawia najczęściej spotykane zaburzenia odżywiania, takie jak anoreksja, bulimia, napady objadania się czy ortoreksja. Zwraca też uwagę na rzadziej opisywane problemy – m.in. ARFID, pica, zespół przeżuwania czy diabulimię.

Każde zaburzenie przedstawione jest według przejrzystego schematu: charakterystyka, objawy, możliwe konsekwencje zdrowotne oraz dostępne metody leczenia. Duży nacisk położono na praktyczne zalecenia dietetyczne, co już sugeruje sam tytuł książki.

Leczenie zaburzeń odżywiania to praca zespołowa

Choć mogłoby się wydawać, iż zaburzenia odżywiania dotyczą wyłącznie jedzenia, w rzeczywistości to jedynie wierzchołek góry lodowej. Problemy z jedzeniem często są objawem głębszych trudności, dlatego skuteczne leczenie wymaga współpracy wielu specjalistów.

W procesie zdrowienia dziecka najczęściej uczestniczą pediatra, psychiatra, psychoterapeuta i dietetyk. W niektórych przypadkach potrzebne bywa także wsparcie fizjoterapeuty, terapeuty integracji sensorycznej czy logopedy.

Dla kogo jest ta książka?

Moim zdaniem to przede wszystkim wartościowe kompendium dla specjalistów – pozwala gwałtownie przypomnieć sobie najważniejsze informacje o poszczególnych zaburzeniach.
Rodzicom natomiast daje możliwość zajrzenia „od kuchni” w pracę specjalistów. Dzięki temu łatwiej zrozumieć podejmowane decyzje i proces leczenia, a także lepiej zaangażować się w terapię dziecka.

Autorka recenzji:

Emilia Kołodziejska – Psychodietetyczka, Dietetyczka kliniczna

Idź do oryginalnego materiału