Rak pęcherza moczowego zajmuje 12. pozycję według częstości występowania na świecie (wśród mężczyzn na 6. pozycji, wśród kobiet na 17. pozycji). Częstość występowania raka pęcherza moczowego rośnie wraz z wiekiem, blisko 70% zachorowań dotyczy osób po 60. roku życia.
Nowotwory złośliwe pęcherza moczowego stanowią zróżnicowaną grupę histopatologiczną. Najczęstszym wśród raków pęcherza moczowego jest rak przejściowo-nabłonkowy (około 90% przypadków).
Najważniejsze czynniki zwiększonego ryzyka rozwoju choroby to: palenie tytoniu, narażenia zawodowe na organiczne substancje chemiczne oraz przewlekłe podrażnienie i stany zapalne pęcherza moczowego. Badania naukowe wskazują, iż picie wody zawierającej arsen jest prawdopodobnym czynnikiem ryzyka zachorowania na nowotwór złośliwy pęcherza moczowego.
Rak pęcherza moczowego – dietoprofilaktyka
Profilaktyka pierwotna rozwoju nowotworów pęcherza moczowego polega na:
- modyfikacji stylu życia (ograniczenie konsumpcji alkoholu, rezygnacja z palenia tytoniu, spożywanie zbilansowanej i urozmaiconej diety, zwiększenie aktywności fizycznej)
- eliminowaniu narażenia na zewnętrzne i środowiskowe czynniki ryzyka (higiena pracy, zmniejszenie ekspozycji ma związki chemiczne powodujące kancerogenezę)
Uważa się, iż czynniki żywieniowe mogą mieć istotne znaczenie zarówno w zmniejszaniu, jak też w zwiększaniu ryzyka zachorowania na raka pęcherza moczowego.
W dietoprofilaktyce choroby zaleca się:
- urozmaiconą i prawidłowo zbilansowaną dietę, opartą na warzywach, owocach, produktach zbożowych z całego ziarna oraz roślinach strączkowych
- utrzymywanie prawidłowej masy ciała
- regularną aktywność fizyczną.
Badania naukowe dowodzą potencjalnych korzyści wynikających ze spożycia warzyw i owoców łącznie, jak również poszczególnych grup warzyw (np. z rodziny krzyżowych, zielonych warzyw liściastych, warzyw nieskrobiowych), czy też grup owoców (owoce cytrusowe). Produkty te są bogate w związki o adekwatnościach przeciwnowotworowych i antyoksydacyjnych.
Powszechnie znanym produktem o adekwatnościach antynowotworowych jest żurawina. Wykazano, iż sok z żurawiny zmniejsza ryzyko infekcji dróg moczowych i tym samym może przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na nowotwór pęcherza moczowego. W żurawinie zidentyfikowano ponad 150 różnych substancji bioaktywnych o adekwatnościach przeciwnowotworowych.
Rak pęcherza moczowego – żywienie w chorobie
Prawidłowe żywienie stanowi nieodłączny element terapii przeciwnowotworowej. Ze względu na przewlekły charakter choroby onkologicznej, głównym celem zbilansowanej diety jest dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. Odpowiednio odżywiony pacjent onkologiczny ma więcej siły, aby walczyć z chorobą.
Warto pamiętać, iż zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze w trakcie leczenia onkologicznego może zwiększyć się choćby o 1/4 w porównaniu do tego sprzed choroby. Aby sprostać tym potrzebom i nie dopuścić do utraty masy ciała, należy dostarczać z pożywieniem odpowiedniej ilości kalorii, węglowodanów, białka i tłuszczu. Dietę osoby chorującej na nowotwór pęcherza moczowego powinny stanowić potrawy lekkostrawne, ale jednocześnie wpisujące się w preferencje żywieniowe i smakowe pacjenta.
Żywienie pacjentów z nowotworem pęcherza moczowego jest uzależnione od ogólnego stanu zdrowia chorego, stopnia zaawansowania choroby, zastosowanej metody leczenia onkologicznego i opiera się na ogólnych zasadach żywienia pacjentów onkologicznych. Dodatkowe modyfikacje dietetyczne uzależnione są od występowania objawów niepożądanych związanych z terapią oraz stanu zdrowia pacjenta.
Bardzo ważnym elementem dietoterapii jest odpowiednia podaż płynów, zwłaszcza wody. Zaleca się spożycie wody oraz napojów (lekka herbata czarna, zielona, owocowa, ziołowa) w ilości 1,5-2 litra w ciągu dnia, z czym wiąże się regularne oddawanie moczu (co 3-4 godziny).
Niektórym chorym może przynieść korzyść unikanie lub czasowe ograniczenie produktów drażniących pęcherz moczowy. Wśród produktów żywnościowych, uznanych za drażniące pęcherz wymienia się napoje alkoholowe, napoje typu cola, sztuczne substancje słodzące, kawę i czekoladę.
W diecie pacjenta onkologicznego zaleca się ograniczyć spożycie czerwonego mięsa, zwłaszcza przetworzonego. Lepszym wyborem będzie mięso drobiu. Nie są wskazane produkty z dużą zawartością cukru, tłuszczu i soli oraz alkohol.
Kiedy jednak spożycie tradycyjnej żywności jest utrudnione, a tym samym istnieje ryzyko rozwoju niedożywienia, warto skonsultować z lekarzem zastosowanie dodatkowego wsparcia żywieniowego. Żywność medyczna dzięki skoncentrowanej zawartości energii oraz cennych składników odżywczych w małej objętości pozwala na łatwe uzupełnienie niedoborowej diety pacjenta. W chorobie nowotworowej warto uwzględnić zwiększone zapotrzebowanie na białko (nawet o 70%) i energię.
Wysokobiałkowym preparatem odżywczym w płynie, którego wdrożenie może okazać się pomocne jest Resource Protein. Produkt ten zawiera aż 18,8 g pełnowartościowego białka w jednej butelce. Jego zastosowanie może mieć pozytywny wpływ na stan odżywienia chorego, ograniczając utratę tkanki mięśniowej. Innym preparatem o zwiększonej zawartości białka jest Resource Instant Protein, czyli koncentrat białka w proszku. Forma proszku oraz neutralny smak pozwalają na łatwe zastosowanie produktu.
Aby zwiększyć z kolei energetyczność diety, warto sięgnąć po Resource 2.0 – wysokoenergetyczny preparat odżywczy w płynnej formie, który dostarcza aż 400 kcal w jednej butelce. Jego zastosowanie może okazać się szczególnie pomocne dla pacjentów onkologicznych, u których stwierdza się długotrwały brak apetytu oraz szybką utratę masy ciała.
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza. Resource Protein – do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia, któremu może towarzyszyć zwiększone zapotrzebowanie na białko. Resource Instant Protein – do postępowania dietetycznego u pacjentów w stanach niedożywienia lub w przypadku ryzyka niedożywienia, u których może występować zwiększone zapotrzebowanie na białko. Resource 2.0 – do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia.
Artykuł reklamowy we współpracy z Nestle Health Science