Rak nerki stanowi 2-3% wszystkich nowotworów złośliwych i jest w pierwszej piętnastce najczęściej rozpoznawanych nowotworów u mężczyzn i kobiet na świecie. W Europie (również w Polsce) widoczny jest stały, powolny wzrost zachorowalności na raka nerki. Należy podkreślić, iż choroba cechuje się najwyższą śmiertelnością wśród nowotworów układu moczowego. Najczęściej występującą postacią nowotworów złośliwych nerki jest rak nerkowokomórkowy.
Czynniki ryzyka zachorowania na raka nerki obejmują otyłość, palenie tytoniu, nadciśnienie, stosowanie leków przeciwbólowych i przewlekłe choroby nerek. Istnieją przekonujące dowody na wzrost ryzyka zachorowania na raka nerki u osób z nadwagą lub otyłością.
Profilaktyka rozwoju nowotworów nerki obejmuje przestrzeganie urozmaiconej diety, utrzymywanie prawidłowej masy ciała, zwiększenie aktywności fizycznej, zaprzestanie palenia oraz unikanie narażenia zawodowego na czynniki ryzyka. Stosowanie się do zaleceń Europejskiego Kodeksu Walki z Rakiem może mieć korzystny wpływ na ograniczenie występowania tej choroby.
ZOBACZ WIĘCEJ: RAK NERKI
Rak nerki – dietoprofilaktyka
Rola czynników żywieniowych w zmniejszeniu ryzyka zachorowania na nowotwory złośliwe nerki nie została w pełni udowodniona. Korelacje pomiędzy dietą a rakiem nerki nie wydają się tak silne, jak w przypadku innych nowotworów.
Warto podkreślić, iż diety oparte na produktach roślinnych, z dużym udziałem warzyw i owoców oraz produktów pełnoziarnistych, bogate w błonnik pokarmowy są zalecane w profilaktyce nowotworów i przewlekłych schorzeń (np. otyłość, nadciśnienie), które są powiązane z zachorowalnością na raka nerki.
W kontekście dietoprofilaktyki oraz żywieniowych czynników powiązanych z rozwojem raka nerki należy wspomnieć o:
- warzywach i owocach – istnieje hipoteza, iż większe spożycie warzyw i owoców, a zwłaszcza warzyw z rodziny krzyżowych, zmniejsza ryzyko rozwoju raka nerki,
- alkoholu – spożycie alkoholu w umiarkowanych ilościach (30 g czystego alkoholu dziennie) zostało ocenione jako prawdopodobnie ochronne w kontekście raka nerki. Mechanizmy wyjaśniające tę zależność obejmują kilka hipotez, w tym wpływ alkoholu na zmniejszenie hiperinsulinemii i zwiększenie insulinowrażliwości,
- błonniku pokarmowym – w badaniach prowadzonych na amerykańskiej kohorcie osób dorosłych w średnim wieku z prawidłową masą ciała wykazano, iż spożycie błonnika pokarmowego wiązało się z niższym ryzykiem wystąpienia raka nerki,
- spożyciu kawy – może mieć korzystny wpływ na funkcjonowanie nerek i może chronić przed rozwojem raka nerki,
- diecie prozapalnej – wyniki badań wskazują, iż dieta o adekwatnościach prozapalnych, bogata w produkty przetworzone z dużym udziałem tłuszczu, nasyconych kwasów tłuszczowych, cukru oraz soli, może być powiązana z podwyższonym ryzykiem zachorowania na różne typy nowotworów, w tym raka nerki.
WARTO PRZECZYTAĆ: DIETA W CHOROBIE NOWOTWOROWEJ
Rak nerki – żywienie w chorobie
Prawidłowe żywienie jest nieodłącznym elementem terapii przeciwnowotworowej. Ze względu na przewlekły charakter choroby onkologicznej, głównym celem zbilansowanej diety jest dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. Prawidłowo odżywiony pacjent ma więcej siły, aby walczyć z chorobą.
Nie ma uniwersalnej diety, która byłaby odpowiednia dla wszystkich pacjentów onkologicznych. Dieta osoby chorej na raka nerki powinna opierać na ogólnych zasadach żywienia osób zdrowych oraz specyficznych zaleceniach kierowanych do pacjentów onkologicznych.
Do czynników wpływających na modyfikacje żywieniowe należą: stopień zaawansowania choroby, wiek pacjenta, stan odżywienia, schorzenia współistniejące oraz zastosowane leczenie.
Dieta pacjentów leczonych z powodu raka nerki powinna zapewniać optymalną ilość energii, niezbędną do utrzymania prawidłowej masy ciała pacjenta. Ważna jest również odpowiednia podaż mikroskładników odżywczych.
Dużym wyzwaniem w planowaniu diety dla chorych na raka nerki jest ustalenie optymalnej podaży białka. Pacjentom onkologicznym rekomenduje się dietę o zwiększonej ilości białka. W przewlekłej chorobie nerek podaż białka uzależniona jest od stopnia wydolności nerek oraz zastosowanej metody leczenia.
W chorobie nowotworowej ciężko jest uzupełnić zwiększone zapotrzebowanie organizmu na białko i energię dzięki tradycyjnych posiłków. W takich sytuacjach pomocne mogą okazać się wysokoenergetyczne preparaty odżywcze przeznaczone do żywienia medycznego. Przykładem może być dodatkowe wsparcie żywieniowe w postaci Resource Protein, który odznacza się zwiększoną zawartością pełnowartościowego białka. Z kolei produktem, który stanowi skoncentrowane źródło energii jest Resource 2.0 – wysokoenergetyczny preparat zawierający aż 400 kcal w jednej butelce. Wdrożenie żywności medycznej do codziennej diety pacjenta onkologicznego może poprawić jego stan odżywienia, a tym samym wspomóc organizm w walce z chorobą. Należy jednak pamiętać, aby jej zastosowanie skonsultować z lekarzem.
U chorych na raka nerki często występują zaburzenia metaboliczne lub zespół metaboliczny, dlatego ważna jest ilość i jakość tłuszczu w diecie pacjenta. Zaleca się dobrej jakości tłuszcze, głównie oleje roślinne spożywane na surowo, np. jako dodatek do surówek czy sałatek.
Chorzy po nefrektomii powinni ograniczyć spożycie produktów i potraw zawierających duże ilości sodu i fosforu, ponieważ zdolność wydalania obu tych składników ulega pogorszeniu. Zbyt duża ilość sodu w diecie prowadzi do zatrzymywania wody w organizmie, obrzęków i nadciśnienia tętniczego.
Artykuł reklamowy we współpracy z Nestle Health Science