Nasz grzybowy quiz to 10 pytań ze zdjęciami. Pytamy tylko o grzyby jadalne.
Jak bezpiecznie zbierać grzyby?
Każdego roku Główny Inspektor Sanitarny przypomina o najważniejszych zasadach bezpiecznego grzybobrania.
Zbieraj wyłącznie te grzyby, które rozpoznajesz bez wątpliwości. jeżeli jesteś początkującym grzybiarzem, zostań przy grzybach rurkowych, z „siateczką” od spodu kapelusza. Unikaj małych osobników, które nie mają jeszcze wyraźnie widocznych cech gatunku – mogą być trudne do adekwatnego rozpoznania.
Zbieraj grzyby do przewiewnego koszyka lub łubianki. W plastikowej torbie lub wiadrze grzyby bardzo gwałtownie się psują i w rezultacie choćby gatunki jadalne mogą zaszkodzić zdrowiu.
Pamiętaj, iż choćby wytrawni grzybiarze nieraz się mylą. Sprawdzaj, czy na pewno twoje znalezisko jest jadalne. Możesz korzystać z aplikacji mobilnych, które pomogą ci zidentyfikować znalezione grzyby, albo posiłkować się tradycyjnym atlasem.
Możesz też zanieść grzyby do najbliższej siedziby stacji sanitarno-epidemiologicznej, w której dyżury pełnią grzyboznawcy lub klasyfikatorzy grzybów. Pomogą ci ocenić, czy zbiór jest bezpieczny i możesz przygotować z niego posiłek.
Warto pamiętać, iż jest grupa osób, która powinna unikać jedzenia grzybów. To dzieci i osoby starsze, kobiety w ciąży i kobiety karmiące, osoby z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego. U takich osób choćby jadalne grzyby mogą wywołać zatrucie i problemy gastryczne. Jak przypominają eksperci GIS, jeżeli po zjedzeniu grzybów pojawiają się oznaki zatrucia, nie bagatelizuj ich. Zbyt późna reakcja i brak adekwatnego leczenia może prowadzić do powstania nieodwracalnych zmian w organizmie, a choćby śmierci.