Klasyczne purée powstaje na bazie ziemniaków, mleka i/lub śmietanki, masła oraz przypraw. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by wzbogacić ten zestaw składników o inne produkty. jeżeli nie masz pomysłu na „podkręcenie” smaku kartofli, to z pomocą przychodzi Tomasz Strzelczyk. Kucharz opublikował w sieci swój przepis na purée ziemniaczane. Jego propozycja zaskakuje smakiem. A wszystko za sprawą dwóch niecodziennych dodatków. Z pewnością masz je w swojej kuchni.
Jakie ziemniaki są najlepsze na purée?
Na purée najlepiej nadają się ziemniaki mączyste (typ C). Tego rodzaju warzywa doskonale sprawdzają się również przy robieniu pyz, placków ziemniaczanych czy idealnie miękkich kopytek. Sięgnij po odmiany takie jak na przykład Ibis, Gracja, Bursztyn, Tajfun, Bryza czy Gustaw. Cechuje je duża zawartość skrobi, czyli wielocukru. Podczas gotowania związek rozszerza się i żelatynuje. Dzięki temu purée zyskuje gładką i kremową konsystencję.
Jak zrobić purée ziemniaczane według Tomasza Strzelczyka?
Tomasz Strzelczyk wzbogaca swoje purée z ziemniaków o dwa niepozorne składniki – pora i musztardę. Ten prosty zabieg idealnie „podkręca” smak kartofli. Sprawia, iż zyskują na wyrazistości, nie tracąc kremowej konsystencji.