Kalafior to warzywo, które doskonale nadaje się dla osób dbających o linię. Jest znacznie mniej kaloryczny niż ziemniaki. Ma zaledwie 23 kcal w 100 g i bardzo niski indeks glikemiczny (IG 15), co wskazuje, iż po spożyciu go nie nastąpi gwałtowny wzrost cukru we krwi. Co interesujące kalafior, ma niską wartość kaloryczną choćby po obróbce termicznej. Dla porównania, w 100 gramach ugotowanych ziemniaków, znajduje się 66 kcal, a indeks glikemiczny (IG 78). Ponadto kalafior jest źródłem błonnika, który daje uczucie sytości na długi czas. Włączenie do jadłospisu purée z kalafiora zalecane jest więc osobom na dietach odchudzających, ale też chorym na cukrzycę oraz z insulinoopornością.
Purée z kalafiora. Zastąp nim ziemniaki, żeby schudnąć
Zdjęcie: Purée z kalafiora Źródło: Unsplash
Jeśli chcesz w łatwy sposób kilka zbędnych kilogramów, zastosuj ten prosty sposób. Zastąp ziemniaki do obiadu purée z kalafiora. Przepis jest prosty.
Kalafior to warzywo, które doskonale nadaje się dla osób dbających o linię. Jest znacznie mniej kaloryczny niż ziemniaki. Ma zaledwie 23 kcal w 100 g i bardzo niski indeks glikemiczny (IG 15), co wskazuje, iż po spożyciu go nie nastąpi gwałtowny wzrost cukru we krwi. Co interesujące kalafior, ma niską wartość kaloryczną choćby po obróbce termicznej. Dla porównania, w 100 gramach ugotowanych ziemniaków, znajduje się 66 kcal, a indeks glikemiczny (IG 78). Ponadto kalafior jest źródłem błonnika, który daje uczucie sytości na długi czas. Włączenie do jadłospisu purée z kalafiora zalecane jest więc osobom na dietach odchudzających, ale też chorym na cukrzycę oraz z insulinoopornością.
Kalafior to warzywo, które doskonale nadaje się dla osób dbających o linię. Jest znacznie mniej kaloryczny niż ziemniaki. Ma zaledwie 23 kcal w 100 g i bardzo niski indeks glikemiczny (IG 15), co wskazuje, iż po spożyciu go nie nastąpi gwałtowny wzrost cukru we krwi. Co interesujące kalafior, ma niską wartość kaloryczną choćby po obróbce termicznej. Dla porównania, w 100 gramach ugotowanych ziemniaków, znajduje się 66 kcal, a indeks glikemiczny (IG 78). Ponadto kalafior jest źródłem błonnika, który daje uczucie sytości na długi czas. Włączenie do jadłospisu purée z kalafiora zalecane jest więc osobom na dietach odchudzających, ale też chorym na cukrzycę oraz z insulinoopornością.