Przyprawy dla cukrzyków – najlepsze i najgorsze

nieslodze.com 1 miesiąc temu

Wiele osób, które dowiadują się, iż mają cukrzycę, insulinooporność, czy stan przedcukrzycowy narzekają, iż ich dietetyczne jedzenie jest mdłe i niesmaczne. Naprawdę wiele razy to słyszałem, choćby na początku, w szpitalu zaraz po diagnozie, iż zdrowa dieta jest niesmaczna, iż jedzenie jest suche i bez smaku.

Ja absolutnie się z tym nie zgadzam. Osobiście jem różnorodnie, smacznie i jednocześnie zdrowo. [ZOBACZ PRZEPISY]

Świetnym sposobem na dodanie naszym potrawom dobrego smaku jest używanie różnorodnych przypraw. One nie tylko poprawiają smak, ale mają też wiele adekwatności poprawiających nasz stan zdrowia.

W tym wpisie powiem Wam o 5 najlepszych przyprawach, jakie możecie stosować w kuchni. Skupię się przede wszystkim na tych, które mogą pomóc nam w kontroli poziomu cukru.

Film na ten temat zobaczycie poniżej.

SÓL

Zacznijmy sobie od soli, ale to nie dlatego, iż sól jest taka super. Sól w Polsce jest niezwykle popularna i dla wielu osób jest główną przyprawą stosowaną w kuchni. Solimy jajka, solimy zupy, solimy ryż, kaszę, ziemniaki, czy makaron.

Jednak, sól jest najgorszą przyprawą jakiej możemy nadużywać. Badania pokazują, iż jemy jej zwyczajnie za dużo, a jej nadmiar przyczynia się do występowania nadciśnienia, chorób serca i udarów, czyli do chorób, które najczęściej powodują zgon u osób z cukrzycą.

Ktoś może słusznie zauważyć, iż sól jest nam potrzebna. Ona reguluje ilość wody w naszym ciele, odpowiada za utrzymanie równowagi wodno-elektrolitowej i tak dalej. Ona jest ważna, ale nie w nadmiarze.

Tak samo jak z innymi substancjami: czy glukoza jest potrzebna w naszym ciele? Tak. Czy w nadmiarze szkodzi? Oczywiście. Czy cholesterol w ciele jest potrzebny? Tak. Czy jego nadmiar jest szkodliwy? Tak.

Nadmiar soli w diecie nie bierze się tylko z tego, iż coś umyślnie solimy. Ona jest dodawana do tak ogromnej ilości produktów, iż spokojnie, nie zabraknie nam jej, choćby jeżeli przestaniemy solić ziemniaki, makaron, ryż i tak dalej.

Dajcie swoim kubkom smakowym trochę czasu, żeby się przyzwyczaiły do braku soli. Uwierzcie mi, iż to możliwe. Ja soli używam od wielkiego dzwonu.

IMBIR

Warzywem, które możemy dostać w postaci sproszkowanej jest imbir, a dokładnie jego korzeń. Jemu przypisuje się adekwatności przeciwbólowe, przeciwwirusowe, czy zmniejszające stany zapalne. Prawdopodobnie jest to spowodowane obecnością w imbirze wielu polifenoli.

Są badania, które potwierdzają jego skuteczność w obniżaniu poziomu cukru we krwi oraz poziomu insuliny.

Przypuszcza się, iż to dzięki adekwatnościom przeciwzapalnym imbiru, bo jak wiadomo, to stany zapalne zwiększają opór tkanek na insulinę.

Dotarłem do badania, które wykazało, iż długotrwałe stosowanie imbiru obniżało glikemię na czczo, poziom hemoglobiny glinowanej oraz poziom insuliny.

Włączanie imbiru do diety u osób z typem 2 cukrzycy, czy z insulininoopornością może być faktycznie sensowne. Ja najbardziej lubię wrzucać pokrojone plasterki imbiru do herbaty, kiedy jestem przeziębiony, jednak można go też z powodzeniem dodawać do wielu potraw.

CYNAMON

No po prostu nie mogło zabraknąć w tym filmie tego klasyka.

Cynamon ma adekwatności przeciwzapalne, może obniżać poziom cukru na czczo, może poprawiać insulinowrażliwość, a także może poprawiać profil lipidowy. Ale u osób z cukrzycą typu 2 i osób z insulinoopornościa.

Trzeba jednak wiedzieć, iż niektóre gatunki cynamonu, stosowane w większych ilościach mogą nam zaszkodzić, przez obecną w nich kumarynę. Z tego powodu, lepiej jest wybierać cynamon cejloński, który jest droższy, ale też zdrowszy.

Bardzo dobre opracowanie tematu suplementacji znajdziecie w książce mojej żony, farmaceutki Małgorzaty Bekier. Tytuł to Świadoma suplementacja w insulinooporności i cukrzycy.

Znajdziecie ją >>TUTAJ<<

CZARNUSZKA

Ta przyprawa w ostatnich latach zyskała na popularności ze względu na swoje adekwatności zdrowotne oraz to, iż ma wiele zastosowań w kuchni.

Badania wykazują, iż jej spożywanie możemy przyczyniać się do obniżania zarówno poziomu cukru na czczo jak i średniej glikemii. W jednej, bardzo dużej analizie wykazano nawet, iż sposród wielu przebadanych przypraw i dodatków to właśnie czarnuszka najmocniej obniżała poziom cukru na czczo u osób z cukrzycą typu 2.

W nasionach czarnuszki znajdziemy całą masę związków jak: witaminy, składniki mineralne, czy wiele cennych kwasów tłuszczowych.

Smak czarnuszki można określić jako korzenny, lekko pikantny. Jej zastosowań w kuchni możemy odnaleźć całkiem sporo:

  • Można przygotować marynatę do mięsa z oliwy i nasion czarnuszki.
  • Piekąc pieczywo, możemy posypać je nasionami czarnuszki.
  • Możemy przygotować twaróg dodając do niego odrobinę nasion, co trochę urozmaici jego smak.
  • Możemy posypać nią sałatkę.

KURKUMA

Kurkuma jako przyprawa też pojawia się w badaniach jako ta, która może mieć pozytywny wpływ na spadek poziomu cukru u osób z cukrzycą typu 2.

Co bardzo ważne, kurkumie przypisuje się też takie adekwatności jak: łagodzenie stanów zapalnych, czy przyspieszanie gojenia się drobnych ran, co jest bardzo istotne dla osób z cukrzycą.

Ona najlepiej pasuje do dań azjatyckich, jednak znajdziecie też przepisy na zapiekanki, w których pojawia się właśnie kurkuma. Ona ma dość intensywny smak, więc nie polecam przesadzać z jej ilością.

JAKICH PRZYPRAW UNIKAĆ?

Teraz chciałbym powiedzieć o popularnych mieszankach przypraw, które stanowczo Wam odradzam. Są to gotowe produkty, które jak zaraz zobaczycie są w Polsce bardzo popularne i to od lat.

Przyprawa Maggi w latach 90 tych była chyba w każdym polskim domu. Naprawdę nie warto jej jeść. Dlaczego? Oczywiście ze względu na skład, w którym mamy przede wszystkim sól, a znajdzie się też i glukoza, czyli cukier prosty.

Vegetta, to jest kolejny tragiczny wymysł. W niej na pierwszym miejscu w składzie mamy sól, a dalej też znajdziemy cukier.

Znajdziemy w sklepach też pełno gotowych marynat do mięs jak ta od Knorra. W niej mamy w składzie miedzy innymi: sól, mąkę pszenną, cukier, czy tłuszcz palmowy.

Lidl oferuje u siebie taką mieszankę jak Szczypta smaku. Jej skład powala: 59% to sól, potem jest cukier, a dalej też glukoza, czy skrobia pszenna.

Biedronka tez nie zostaje w tyle. W niej znajdziemy coś takiego jak Doprawka. Ona też ma w składzie sól, cukier, czy skrobię kukurydzianą.

Poznaj przepisy na bułki dla cukrzyków
Idź do oryginalnego materiału