Jajka to jeden z najzdrowszych produktów spożywczych. W dodatku są niedrogie, a ich przygotowywanie i spożywanie może odbywać się na wiele różnych sposobów. Dlatego nigdy się nie znudzą!
O wartościach odżywczych jaj można by pisać bardzo wiele rzeczy. Jednak warto podkreślić, iż są przede wszystkim bogate w żelazo, aminokwasy, przeciwutleniacze oraz nienasycone kwasy tłuszczowe.
Pamiętajmy jednak, iż należy sięgać po te ekologiczne, ponieważ nie zawierają hormonów i antybiotyków.
Regularne spożywanie jaj, zapewni naszemu organizmowi wiele korzyści zdrowotnych!
Poprawia odporność organizmu
Zjedzenie jednego lub dwóch jaj dziennie może pomóc w zwalczaniu infekcji. Są one bogate w selen, który jest bardzo korzystny dla naszego układu odpornościowego. Dodatkowo pomaga w regulacji hormonu tarczycy.
Zmniejsza stres i lęki
Produkt ten zawiera wspomniane już aminokwasy, które poprawiają zdrowie psychiczne. Regulują wydzielanie serotoniny, która jest neuroprzekaźnikiem odpowiedzialnym za nasze poczucie spokoju, relaksu i odprężenia.
Reguluje poziomu cholesterolu
Jedno jajko zawiera 200 miligramów cholesterolu, jednakże jest to wielkość daleka od szkodliwej. W dodatku, mogą one zmniejszyć poziom złego (LDL) cholesterolu, a podnieść poziom dobrego (HDL).
Poprawia zdrowie kości i zębów
Jaja, obok promieni słonecznych, są najlepszym źródłem witaminy D. Mają one najważniejsze znaczenie dla wzrostu oraz rozwoju kości i zębów. Pomagają też w absorpcji wapnia, co ma zasadnicze znaczenie dla naszego metabolizmu i zdrowia serca.
Polepsza funkcje poznawcze
Te produkty spożywcze zawierają także cholinę, czyli witaminę B4. Związek chemiczny, który jest korzystny dla naszych funkcji poznawczych. Według najnowszych badań, niedobór choliny podnosi ryzyko wystąpienia otępienia, zaburzeń neurologicznych oraz choroby Alzheimera.
Poprawia wygląd skóry
Jajka są bogate w rodzinę witamin B. Mają one najważniejsze znaczenie dla zdrowia naszej skóry oraz włosów, a także dla prawidłowego funkcjonowania wątroby i oczu. Co więcej, świetnie wpływają na nasz układ nerwowy.
Reguluje wagę
Jajka zapewniają uczucie sytości, dzięki czemu są idealnym rozwiązaniem na śniadanie. Pomogą uniknąć uczucia głodu i zmniejszą ryzyko przejadania się. Badania pokazuje, iż ludzie, którzy jedzą jajka rano, spożywają mniej kalorii w ciągu reszty dnia.
Chronią wzrok
Jaja zawierają 2 ważne antyoksydanty – luteinę oraz zeaksantynę. Wspomagają one kondycję naszych oczu i zmniejszają ryzyko chorób oka, takich jak zaćma czy zwyrodnienie plamki żółtej.