Przygotujesz szybciej niż złote mleko. Wystarczy mniej niż pół łyżeczki, by odczuć efekty

zdrowie.interia.pl 13 godzin temu
Zdjęcie: Interia Kulinaria


To złocista przyprawa charakterystyczna dla kuchni indyjskiej, nadaje potrawom wyjątkowego smaku, aromatu i koloru. Często traktujemy ją też jako remedium na wiele dolegliwości. Jak udowodniono, kurkuma działa m.in. przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwnowotworowo i neuroprotekcyjnie, przynosi korzyści w zaburzeniach żołądkowo-jelitowych, wspomaga metabolizm. Jak najłatwiej skorzystać z jej adekwatności? Dodając ją do szklanki wody.


Kurkuma - złocista przyprawa z daleka


Kurkuma, spokrewniona z imbirem, to przyprawa o złocistym kolorze, lekko gorzkim smaku i wyrazistym zapachu. Znany nam ze sklepowych półek proszek otrzymywany jest z kłącza ostryżu długiego. Indie są największym producentem kurkumy, a zarazem największym jej konsumentem. Plantacje można spotkać również m.in. w Chinach, Indonezji, Peru czy Australii.


Kurkuma jest najpopularniejszą przyprawą w kuchni indyjskiej i my, próbując odtworzyć tamtejsze smaki, nie możemy jej nie użyć. Dodatek w postaci kurkumy widnieje niemal w każdym przepisie. Kurkumą przyprawia się mięsa, warzywa, dania z ryżu, zupy, sosy, makarony, a choćby desery. Przyprawa ta stanowi jeden z podstawowych składników do przygotowania mieszanki curry. Wystarczy niewielka jej ilość, by przygotowywane potrawy nabrały charakterystycznego smaku, aromatu i koloru. Reklama


Kurkuma świetnie odnajduje się jednak nie tylko w kuchni. Warto wiedzieć, iż wykazuje wiele adekwatności zdrowotnych, co udowodniły liczne badania naukowe.


adekwatności kurkumy


Najcenniejszym składnikiem kurkumy jest kurkumina. To substancja o silnych adekwatnościach przeciwzapalnych i przeciwutleniających. Niestety jest ona słabo wchłaniana podczas trawienia, ale znaczna poprawa następuje, gdy występuje w połączeniu z czarnym pieprzem. Obecna w pieprzu piperyna zdecydowanie zwiększa wchłanianie kurkuminy. To dlatego w przepisach, np. na napoje z kurkumą, często pojawia się szczypta pieprzu.
Jak wskazują eksperci, w przypadku chorób przewlekłych, w których stan zapalny zaczyna wpływać na tkanki organizmu, korzystne może być przyjmowanie kurkumy.


Odnotowano również pozytywny wpływ kurkumy na pracę mózgu. Tumeron, jeden z olejków eterycznych, które występują w kurkumie, usprawnia funkcjonowanie komórek nerwowych. Naukowcy wskazują, iż może przyspieszać procesy naprawcze w ludzkim mózgu po urazie lub chorobie. Kurkuma ma też przyczyniać się do poprawy pamięci oraz nastroju.
Kurkumina ma korzystny wpływ na kilka czynników, o których wiadomo, iż odgrywają rolę w chorobach serca (obniża m.in. poziom cholesterolu). Wykazuje też działanie antynowotworowe - ma istotne działanie zwiększające apoptozę (obumieranie) oraz zmniejszające proliferację (mnożenie się) komórek nowotworowych. Kurkumina wykazuje też potencjał jako środek przeciwstarzeniowy.
Za dodatek kurkumy wdzięczny będzie nasz układ pokarmowy. Kurkumina łagodzi stany zapalne żołądka czy jelit, dolegliwości związane z niestrawnością, bólami żołądkowymi, pomaga w regeneracji wątroby.
Przyprawa sprawdza się w sezonach infekcyjnych, a to za sprawą adekwatności przeciwwirusowych i przeciwbólowych. Świetnie poradzi sobie z suchym kaszlem. Wspomoże odporność.
Kurkuma przyspiesza metabolizm, a jej pomoc może być nieoceniona, kiedy będziemy chcieli zrzucić zbędne kilogramy.


Woda z kurkumą - działanie


Dania z dodatkiem kurkumy to jeden ze sposobów na wprowadzenie tej przyprawy do diety. Innym sposobem na kurkumę jest przygotowywanie napojów z jej dodatkiem. Jednym z takich napojów jest złote mleko. Innym - woda z kurkumą.


Woda z kurkumą ma m.in.:
wspomóc trawienie,pomóc zrzucić dodatkowe kilogramy, oczyścić organizm z toksyn, wzmocnić odporność organizmu, poprawić wygląd skóry (za jej sprawą cera ma się stać zdrowa i promienna).


Jak przygotować wodę z kurkumą?


Woda i kurkuma nie wystarczą. Trzeba pamiętać o jeszcze jednym składniku - pieprzu.
Do szklanki ciepłej wody dodaj 1/4 łyżeczki kurkumy w proszku, sok z połowy cytryny i szczyptę czarnego pieprzu. Możesz dodać też miodu, a także cynamonu, by mieszkanka lepiej smakowała.
Wodę z kurkumą najlepiej pić jeszcze przed śniadaniem, na czczo.
CZYTAJ TAKŻE:
Idź do oryginalnego materiału