Przygotowałam rodzinie oszukaną jajecznicę. Nikt się nie zorientował, iż nie ma w niej jajek

zdrowie.wprost.pl 6 miesięcy temu
Zdjęcie: Tofucznica Źródło: Shutterstock / Nathalia Colling


Jajecznica to w mojej rodzinie śniadaniowy klasyk. Niedawno postanowiłam zrobić bliskim kulinarnego psikusa. Zrobiłam oszukaną jajecznicę. Wszyscy się nią zajadali i – ku mojemu zaskoczeniu – nikt nie zauważył, iż w daniu brakuje jajek. Poznajcie przepis na tofucznicę.


Tofucznica to wegański odpowiednik tradycyjnej jajecznicy. Nie znajdziecie w tym daniu produktów pochodzenia zwierzęcego (jajek, masła czy boczku). Jego głównym „bohaterem” jest tofu, czyli twaróg pozyskiwany z mleka sojowego. Ma dość neutralny smak, dzięki czemu doskonale komponuje się z wieloma różnymi składnikami i świetnie „imituje” nie tylko przywołane wcześniej jajka, ale również wołowinę czy wieprzowinę. Zobaczcie, jak zrobić z niego śniadaniowy rarytas, który przypadnie do gustu choćby zdeklarowanym mięsożercom.


Jak zrobić jajecznicę z tofu?


Pomysłów na tofucznicę jest wiele. Przygotowanie podstawowej wersji jajecznicy z tofu nie wymaga wiele pracy. Nie trzeba choćby niczego kroić. Wystarczy pokruszyć twarożek sojowy i dodać do niego parę dodatków, a całość usmażyć. Warto jednak wzbogacić tę „bazę” o inne składniki. Ja często wybieram młody szpinak, a do dekoracji wykorzystuję koktajlowe pomidorki. Zwieńczeniem tofucznicy są natomiast przyprawy i zioła. Nie może w niej zabraknąć kurkumy. Dobrze sprawdzi się również curry, bazylia, kolendra, tymianek, majeranek, oregano, słodka papryka, płatki chili itp. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji.
Idź do oryginalnego materiału