Mascarpone - co to za ser?
Mascarpone to ser wytwarzany ze śmietanki mleka krowiego. Pochodzi z Lombardii, z północy Włoch. Produkowany jest tam od średniowiecza. Ma wygląd gęstego i tłustego kremu, miękką konsystencję i kolor od białego do kremowego. W smaku jest łagodny, mleczny, niektórym kojarzy się z masłem. Stanowi doskonały składnik zarówno dań na słodko, jak i tych wytrawnych. My znamy go przede wszystkim jako składnik tiramisu - popularnego włoskiego deseru z biszkoptami nasączonymi kawą, ale idealnie nadaje się też do makaronów, sosów, risotto, zapiekanek i wielu, wielu innych dań.Reklama
Mascarpone - wartości odżywcze
Serek mascarpone jest zaliczany do produktów wysokotłuszczowych. 100 g mascarpone to ok. 40 g tłuszczu, z czego większość stanowią tłuszcze nasycone. Znajdziemy w nim witaminy - w większej ilości witaminę A oraz witaminę B12. Warto też wspomnieć o niewielkiej (ale jednak) zawartości witaminy D. Poza tym w mascarpone występują: wapń, fosfor, potas, magnez i sód. Oczywiście dostarcza ono też białka. Wśród innych serów, głównie podpuszczkowych, serek mascarpone wyróżnia się mniejszą ilością sodu - zwracają uwagę dietetycy.
Jak jedzenie mascarpone wpływa na zdrowie? Na co uważać?
Mascarpone to, jak już wspomnieliśmy, m.in. wapń, potrzebny do utrzymania mocnych kości. Dostarcza go więcej niż np. ser twarogowy półtłusty. Tak samo jest w przypadku witaminy A, niezbędnej w procesie widzenia, zapewniającej prawidłowe działanie układu immunologicznego i odpowiedzialnej za utrzymanie prawidłowego stanu naskórka. Mascarpone zawiera też nieco więcej witaminy B12 niż ser twarogowy półtłusty. To składnik niezbędny do adekwatnego przebiegu procesu powstawanie krwinek czerwonych w szpiku kostnym oraz do adekwatnego funkcjonowania układu nerwowego.
Ser mascarpone to jednak jeden z najbardziej tłustych serów. Zawiera znaczną ilość tłuszczu i, co ważne, ponad 65 proc. stanowią nasycone kwasy tłuszczowe. Ich nadmierne spożycie, jak wynika z badań, wiąże się z rozwojem wielu chorób, w tym otyłości, insulinooporności, cukrzycy typu 2 i chorób sercowo-naczyniowych. To jeden z powodów, dla których mascarpone powinno być spożywane w ograniczonych ilościach. Można wskazać ich więcej. Pamiętaj - mascarpone to źródło niemałej ilości cholesterolu.
Wybierając mascarpone, warto zwrócić uwagę na skład - chodzi o to, by był jak najprostszy. Nie powinno się go długo przechowywać w lodówce, bo gwałtownie się psuje.
100 g mascarpone to ok. 400 kcal. Nie będzie to więc najlepszy wybór dla osób odchudzających się.
Do czego nadaje się mascarpone?
Serek mascarpone to dla wielu z nas nieodzowny element włoskiego deseru, jakim jest tiramisu. Wykorzystujemy go też do pieczenia ciast, m.in. serników, czy do przygotowywania różnych słodkich kremów. Ale mascarpone nadaje się nie tylko do słodkości. Ten serek może być też stosowany do zagęszczania zup, sosów, przydaje się do robienia dipów, a także przy przyrządzaniu makaronów, risotto czy nadzienia do mięsa. Wzbogaca smak i dań mięsnych, i warzywnych. Coraz częściej pojawia się na pizzach i w sałatkach. Niektórzy smarują nim kanapki i łączą ze słodkimi dodatkami lub łososiem, sałatą czy pomidorem.
Co ciekawe, po mascarpone nie trzeba biec do sklepu - można je przygotować w domu.
CZYTAJ TAKŻE: