Koncentrat serwatki, hydrolizat, izolat, kazeina, albumina, wieloskładnikowe, sojowe, wołowe, wegańskie, dietetyczne czy dla kobiet… Rynek oferuje różne rodzaje białka, a jego wybór może być wyzwaniem, zwłaszcza jeżeli wyciskasz 200 kg na ławeczce. jeżeli jednak podchodzisz poważnie do treningu, na pewno warto poznać alchemię dotyczącą wyboru odpowiedniego białka. Zawarte w nim proteiny wspierają rozwój mięśni i ich utrzymanie, a także zdrowie kości. Odgrywają więc one dużą rolę w procesie budowania masy mięśniowej, utraty wagi i osiągania celów fitness. Jednocześnie jest to swego rodzaju produkt z branży well-being, dedykowany nie tylko sportowcom, ale także każdemu, kto szuka pomocy w uzupełnieniu białka, by czerpać z niego korzyści.
W dzisiejszym artykule przyjrzymy się temu, jakie białko powinieneś wybrać, jeżeli chcesz schudnąć, zbudować mięśnie, jesteś weganinem, graczem, początkującym sportowcem, czy należysz do jeszcze innej grupy. Pomoże ci to zmaksymalizować twoje wysiłki i zapewni optymalną ilość spożywanego białka. Usiądź wygodnie, zaczynamy nasz poradnik!
W tym artykule przeczytasz na temat białka w proszku:
Role i funkcje białka
Na początek warto przynajmniej pobieżnie omówić, jaką rolę białko odgrywa w naszym organizmie. choćby dziś w tym temacie funkcjonuje wiele mitów. Trzeba więc powiedzieć, iż [1]:
- białko nie jest niczym więcej i niczym mniej, niż skoncentrowanym źródłem protein, które jest produkowane z produktów pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego
- najczęściej produkowane jest z mleka i znamy ten typ jako białko serwatkowe lub kazeinę, które wyróżniają się filtracją, która może oddzielić kazeinę od białek serwatkowych i odpowiednio wytworzyć produkt końcowy.
- pomaga osiągnąć zalecane dzienne spożycie białka w odniesieniu do twoich celów
- wspiera wzrost mięśni i ich zachowanie oraz zdrowie kości
- przyspiesza regenerację mięśni po treningu
- może również pomagać osobom starającym się stracić na wadze
- może być stosowane choćby codziennie i jest idealne zarówno dla mężczyzn, jak i dla kobiet
Jeśli interesują cię białka i chciałbyś dowiedzieć się więcej na ich temat z innej perspektywy, to nie przegap naszych artykułów:
- Jak wybrać odpowiednie białko dla utraty wagi i wzrostu mięśni?
- Czy lepiej jest pić białko z wodą, czy z mlekiem?
Jakie znamy rodzaje białka?
Białka w proszku można zasadniczo pogrupować na dwa podstawowe typy – zwierzęce i roślinne, w zależności od ich pochodzenia. Dokładniejszy podział można następnie wykonać w oparciu o proces pozyskiwania danego białka. Ponadto różne źródła można ze sobą łączyć, a takie białka znane są jako białka wieloskładnikowe.
- Do najbardziej znanych zwierzęcych białek w proszku należą białka serwatkowe, które są produkowane z mleka.
- W przypadku białek roślinnych najczęściej spotykane są białka sojowe, ryżowe, grochu, konopne lub wieloskładnikowe.
Jeśli bardziej interesuje cię ten temat i chciałbyś poznać więcej konkretnych informacji na temat każdego rodzaju białka, ich klasyfikacji i bardziej szczegółowe opisy ich adekwatności, to możesz znaleźć je w tym artykule.
Te produkty mogą Cię zainteresować:
Jak wybrać najodpowiedniejsze białko dla utraty wagi, wzrostu mięśni i pozostałych celów?
Poniżej omówimy, jak wybrać białko w zależności od specyficznych potrzeb różnych grup docelowych. Możemy pomóc ci wybrać odpowiednie źródło białka w proszku, bez względu na to, czy jesteś weganinem, wegetarianinem, chcesz zwiększyć mięśnie lub masz inne konkretne cele.
1. Jestem weganinem i szukam wegańskiego białka
Jeśli od jakiegoś czasu jesteś weganinem, pewnie wiesz już, iż znalezienie dobrego białka wegańskiego nie jest tak łatwym wyborem jak wybór miodu. Na szczęście żyjemy w zaawansowanych czasach i przemysł fitness bierze pod uwagę tak specyficzne wymagania. Diety wegańskie wykluczają produkty zwierzęce. Popularne białko serwatkowe jest już więc passé, a nowego wyboru należy dokonać spośród białek pochodzących z królestwa roślinnego. Ich źródła w białkach wegańskich to nasiona, zboża lub rośliny strączkowe. jeżeli spojrzysz na dostępne opcje, znajdziesz tu białko sojowe, grochu, konopi, ryżowe i różne inne. Każde z nich warto wypróbować, choćby jeżeli dany smak może nie do końca ci odpowiadać.
Jednakże w kwestii żywieniowej, jednym z lepszych wyborów dla wegan są wieloskładnikowe białka wegańskie. To dlatego, iż zawierają one różne źródła białka, w tym zbożowe i z roślin strączkowych, co pozwala na uzupełnienie niedoborów aminokwasów w białkach wegańskich z pojedynczego źródła. Oferują one korzystniejsze spektrum aminokwasów egzogennych, co jest prawdopodobnie najlepsze w porównaniu do białka serwatkowego.
Przykładem byłoby Vegan Blend, które jest mieszanką białka grochu, ryżowego i konopnego. Alternatywnie dostępne jest BIO Białko wegańskie, które zawiera takie same rodzaje białka, ale jest aromatyzowane innymi naturalnymi składnikami BIO. [2]
Jeżeli bardziej interesują Cię białka wegańskie, koniecznie przeczytaj nasz artykuł Jak wybrać najlepsze białko roślinne? A więcej na temat samego weganizmu znajdziesz w naszym artykule Jakich składników odżywczych najczęściej brakuje weganom i jak je uzupełniać?
2. Jestem wegetarianinem i szukam białka wegetariańskiego
W przeciwieństwie do wegan kwestia białek jest znacznie prostsza dla wegetarian. W przypadku najpopularniejszego laktoowowegatarianizmu, który eliminuje z diety mięso, ryby i jajka, możesz z łatwością wybrać nabiałowe lub serwatkowe białka.
Ich przykłady to klasyczny Koncentrat Białka Serwatkowego (WPC) w postaci True Whey lub True Whey ProDigest z dodatkiem DigeZyme® – mieszanki enzymu trawiennego oraz probiotyku Lactospore®. A dla tych, którzy są bardziej wymagający, istnieje opcja wyboru wieloskładnikowego Just Whey, składającego się z koncentratu serwatki, izolatu białka serwatkowego (Izolat Białka Serwatkowego – WPI) oraz hydrolizatu białka serwatkowego (Hydrolizat Białka Serwatkowego – WPH). Dzięki temu połączeniu ma ono doskonałą wchłanialność i zapewnia organizmowi wszystkie najważniejsze witaminy i minerały. Ma także oczywiście świetny smak i kremową konsystencję.
Jeśli jesteś innym typem wegetarianina, wybór białka może być nieco bardziej wymagający. Na przykład, owowegetarianie z produktów zwierzęcych jedzą jedynie jajka. Polegają oni więc głównie na wegańskich białkach, ale mogą także wzbogacić przyjmowane przez siebie białka dzięki białka z jajek, takich jak Albumina Jaj. [3]
Jeśli interesuje cię temat wegetarianizmu, nie powinieneś przegapić artykułu Wegetarianizm: zalety i wady bezmięsnej diety.
3. Zaczynam ćwiczyć i szukam białka dla nowicjusza
Białko to zwykle jeden z najbardziej podstawowych suplementów, po który sięga choćby wielu początkujących. Niektórzy zamawiają je jeszcze zanim przejdą przez próg siłowni po raz pierwszy. Nie ma w tym oczywiście nic złego, jako iż białko może pełnić istotną rolę w przypadku nowicjuszy. Jest doskonałym narzędziem, które pomaga włączyć więcej białka do twojej diety, dzięki czemu wspiera zarówno wzrost mięśni, jak i regenerację.
Jednocześnie warto jednak dodać, iż podstawowym źródłem białka, nie tylko dla początkującego sportowca, powinna być zróżnicowana i zbilansowana dieta, a białko powinno być postrzegane tylko jako suplement. Wszystkie powszechnie dostępne białka pomogą ci zwiększyć twoje spożycie białka. jeżeli nie masz żadnych ograniczeń dietetycznych, doskonałym wyborem będzie klasyczny koncentrat serwatki, taki jak True Whey. Jest on produkowany przy użyciu delikatnych procesów filtracji, takich jak filtracja z przepływem krzyżowym (CFF), dzięki czemu jest lekkostrawny i wysoce przyswajalny.
Alternatywnie możesz postawić także na wieloskładnikowe białko serwatkowe Just Whey, które jest połączeniem koncentratu, izolatu i hydrolizatu. Co więcej, ma przyjemny smak i pełen profil aminokwasów. jeżeli z kolei unikasz laktozy lub białka mleka krowiego, możesz wypróbować także białko wołowe, które jest lekkostrawne i ma zawartość białka przekraczającą 90 proc. A jeżeli jesteś weganinem lub wegetarianinem, obowiązują punkty 1 i 2.
Jeśli dopiero zaczynasz ćwiczyć i chcesz się dowiedzieć, ile białka powinieneś spożywać, to nasz kalkulator online pomoże ci to obliczyć.
4. Regularnie ćwiczę i potrzebuję białka po treningu
Jeśli ten trzeci punkt masz już za sobą i od dłuższego czasu ćwiczysz regularnie, przydałoby się białko po treningu. Po intensywnej sesji treningowej w twoim organizmie zachodzi rozkład tkanki mięśniowej (katabolizm). Rolą białka jest ochrona mięśni przed rozpadem i wspieranie ich wzrostu z pomocą wysokiej jakości, gwałtownie wchłanialnego białka, które zawiera aminokwasy egzogenne. [5]
Większość osób będzie zadowolona z podstawowego koncentratu serwatki, takiego jak True Whey, po treningu albo ponownie wybiorą opcję wieloskładnikową. Jednakże, jeżeli chcesz najszybciej przyswajalne białko, powinieneś wybrać hydrolizat serwatki taki jak HydroFue, hydrolizat serwatki premium, wzbogacony kompleksem enzymów trawiennych DigeZyme®, bromelainą, witaminami i minerałami. To skutecznie zapewni szybkie dostarczenie białka do mięśni.
Jeśli zastanawiasz się jak podejść do odżywiania po treningu, przeczytaj nasz artykuł Co jeść po treningu? Najlepsze produkty spożywcze i suplementy dla kulturystów i sportowców wytrzymałościowych.
5. Chcę schudnąć i szukam białka, które pomoże stracić na wadze
Samo w sobie białko nie jest jedynie dla tych, którzy chcą nabrać mięśni. Odgrywa także rolę u osób na diecie, które chcą stracić na wadze. W kwestii białka do utraty wagi trzeba najpierw zrozumieć rolę protein w diecie. Wiąże się to z utrzymaniem tak dużej masy mięśniowej, jak to możliwe. Dodatkiem do tego jest wysoki efekt termiczny i to, iż białko ma najwyższą zdolność do nasycenia ze wszystkich makroskładników. Dzięki temu mogą one zapewnić ci to przyjemne poczucie pełnego żołądka przez dłuższy czas i uchronić cię przed nieprzyjemnymi skurczami. [6]
Jeśli szukasz najlepszego białka dla twojej diety, izolat białka serwatkowego (WPI) to doskonały wybór. Dzięki delikatnemu procesowi filtracji zawiera on więcej białka, mniej tłuszczu i cukru mlecznego w postaci laktozy od koncentratu i białek wieloskładnikowych. To właśnie dlatego może on zoptymalizować ilość przyjmowanej przez ciebie energii w tak dobry sposób. Przykładami izolatów serwatki są IsoFue i Pure IsoWhey.
Aby znaleźć więcej informacji na ten temat, sprawdź nasz artykuł Jak wybrać najlepsze białko dla utraty wagi?
6. Chcę przygotować się do zawodów i poszukuję białka dla wyrzeźbienia mięśni
Trening wyczynowy wymaga wielu poświęceń i trzymania się precyzyjnych praktyk treningowych i kalorycznych. jeżeli masz zamiar zabłysnąć na podium, wybór odpowiednich suplementów diety może być kluczową pomocą, która jeszcze bardziej przesunie granice. Zawodnicy fitness i kulturystyki zwykle kontrolują nie tylko spożycie białka, ale także każdy gram tłuszczu i cukru. W związku z tym ich białko powinno spełniać te same wymagania.
Izolat serwatki może być doskonałym wyborem, ponieważ zawiera mniej kalorii przy takiej samej ilości białka niż na przykład koncentrat białka serwatkowego (WPC) dzięki procesowi filtracji, o którym wspominaliśmy powyżej. W rzeczywistości otrzymujesz z niego najwięcej białka, a najmniej innych składników odżywczych, takich jak tłuszcze czy cukier mleczny. To z kolei przyczynia się do jego niższej wartości energetycznej i jest bardziej pożądane w diecie podczas zawodów. Przykładami są Clear Whey IsoFue bez cukru i tłuszczu, którego jedna porcja nie przekracza 90 kcal, lub wspomniany wcześniej IsoFue czy Pure IsoWhey.
7. Chcę nabrać masy i szukam białka dla wzrostu mięśni
Wystarczające spożycie zarówno kalorii, jak i białka jest niezbędne dla zyskania mięśni. Za ogólne zalecenie w tym zakresie uważa się 1,4-2 g białka na kilogram masy ciała. Podstawowy koncentrat białka serwatkowego (WPC), który oferuje wysoką zawartość białka, doskonałą wchłanialność i jest lekkostrawny, także może ci w tym pomóc. Ponadto wyróżnia się ze względu na swoją naturalnie wysoką zawartość egzogennych aminokwasów (EAAs), włączając BCAA. Z łatwością uzupełni wysokiej jakości białko po treningu lub o dowolnej porze dnia. [7]
Jeśli jesteś na swojej drodze muskularnej sylwetki, nie przegap naszego artykułu Co jeść i jak ćwiczyć, żeby w końcu zyskać mięśnie.
8. Nie toleruję laktozy
Większość białek składa się z białka mleka. jeżeli masz nietolerancję laktozy, już wiesz, iż na myśl o białku serwatkowym kręci ci się w głowie. Jednak ponownie ilość laktozy w białku serwatkowym może się znacznie różnić w zależności od sposobu jego przetwarzania. Czasem warto więc przeprowadzić mały eksperyment, który może dać wskazówkę, czy organizm będzie tolerował dane białko.
Jednakże izolat serwatki, który zawiera najmniejszą ilość laktozy, jest ogólnie uznawany za najlepszy wybór dla osób z nietolerancją laktozy. Dobrym przykładem jest Pure IsoWhey, które ma naturalnie wysoką zawartość BCAA, a w szczególności leucyny. Jednak jeżeli twoja nietolerancja jest silniejsza, możesz wypróbować roślinne białko, gdzie nie ma się czym martwić.
9. Jestem kobietą i poszukuję białka dla kobiet
Mimo iż białko kojarzone jest głównie z przyrostem masy mięśniowej, to na tym nie kończą się jego supermoce. Przede wszystkim nie jest to substancja przeznaczona tylko dla kulturystów czy kulturystek, ale jest odpowiednia dla każdej kobiety, aby osiągnęła swoje cele. W połączeniu z treningiem siłowym może pomóc im ujędrnić ciało i zbudować atrakcyjne kształty. A dzięki swojemu wpływowi na włosy, paznokcie i skórę pomoże również wspomóc ich piękno. Białko z pewnością będzie wartością dodaną dla Twojego stanu zdrowia i samopoczucia, niezależnie czy wykonujesz ćwiczenia na co dzień czy też nie.
Dla pań doskonałym wyborem będzie klasyczny koncentrat serwatki lub popularny wieloskładnikowy Just Whey. Alternatywnie mogą one sięgnąć po białko dostosowane do ich potrzeb, czego doskonałym przykładem jest Yum Yum Whey. Oprócz białka dostarczy im także niezbędnych witamin i minerałów. Jest także wzbogacane karnityną, która jest jednym z popularniejszych spalaczy tłuszczu. [8 – 11]
Dowiedz się więcej na temat wpływu białka na kobiecy organizm z naszego artykułu Jak białko zmienia kobiece ciało i pomaga stracić na wadze.
10. Dbam o planetę i szukam białka przyjaznego dla środowiska
Jeśli zależy Ci na źródle białka, w które inwestujesz, jeżeli chodzi o środowisko, to również w tym zakresie masz szeroki wybór. Wybierz białko, które szanuje naturę. Roślinne białka, które generalnie stanowią nieco mniejsze obciążenie dla środowiska niż inne rodzaje, zaliczają się do tej grupy. Idealnym wyborem znów będzie wieloskładnikowe białko roślinne. [12]
11. Bardzo zależy mi na pysznym smaku i szukam smacznego białka
Waniliowy, czekoladowy, truskawkowy, bananowy… czy masz swój ulubiony? Ponieważ smak jest często jednym z kryteriów wyboru, którym kieruje się coraz więcej osób. jeżeli jesteś jedną z nich i szukasz pysznego białka, powinieneś wiedzieć, iż jego smak znacznie się różni w zależności od źródła zawartego w nim białka. Ponadto wielu producentów stara się poprawić i zmodyfikować swoje receptury, aby mogły wyróżniać się najlepszym smakiem. Zwykle przypisuje się to białkom serwatkowym, które są podobne do mleka smakowego.
Jednocześnie zwykle są gęstsze i mają bardziej kremową konsystencję. Jednak ogólnie każdy z nas ma inne kubki smakowe i to, co smakuje jednej osobie, może nie smakować innej. W związku z tym przy wyborze należy albo spróbować, albo zdać się na opinie klientów, które często oceniają także sam smak. Doskonałym przykładem w tej kwestii jest klasyczne białko serwatkowe w formie koncentratu (WPC), izolatu (WPI) lub wieloskładnikowe. Możesz także użyć próbek białka, aby znaleźć odpowiedni smak do swoich przepisów.
12. Uprawiam sporty zespołowe i poszukuję białka dla sportowców zespołowych
Wysokiej jakości białko to jeden z najważniejszych składników odżywczych dla sportowców. Jest ono niezbędne dla wzrostu i zachowania mięśni oraz ma pozytywny wpływ na zdrowie kości, które mogą być narażone na duży stres podczas uprawiania sportu. W przypadku sportowców zespołowych białko pełni istotną rolę także we wspieraniu regeneracji lub naprawianiu i odbudowywaniu mięśni po rygorystycznych treningach i meczach.
Podstawą jest wspomniany już i popularny rodzaj białka w postaci koncentratu białka serwatkowego (WPC). A ci, którzy chcą skorzystać z połączenia kilku rodzajów spożycia białka, mogą sięgnąć po wieloskładnikowe białka, takie jak Just Whey czy FueSix, które oprócz wysokiej jakości białka zawiera także peptydy glutaminy i disacharyd Palatinosu™, które wspomagają sprawniejszą regenerację. A jeżeli lubisz rozpocząć swoją regenerację tak szybko, jak to możliwe, to mamy HydroFue umożliwiający szybki transport aminokwasów do komórek mięśniowych. [13]
13. Chcę urozmaicić swoje przepisy i szukam białka do pieczenia lub gotowania
Białko jest w tej chwili powszechnym produktem obecnym w domu nie tylko sportowców, ale i każdego, kto dba o dobre samopoczucie i zdrowie. Wiele osób lubi dodawać białko do koktajli mlecznych, koktajli owocowych, a choćby używać go do gotowania i pieczenia. W rezultacie powstają nie tylko smaczne, ale także bogate w białko ciasta czy przekąski, które z przyjemnością można zjeść nie tylko w samotności, ale także w gronie przyjaciół czy rodziny. Wybierając białko do pieczenia lub gotowania, należy wziąć pod uwagę kilka czynników.
Większość osób boi się, iż gotowanie i pieczenie zniszczy białko. Nie jest to jednak prawdą i nie stracisz białka w ciastach, deserach czy innych przepisach. Istnieją jednak pewne fragmenty białek, takie jak alfa-laktoalbumina, beta-laktoalbumina lub laktoferyna, które podczas gotowania stają się bezużyteczne. Jednak same białka i dodatki są stabilne jeżeli chodzi o temperaturę, więc nie ma powodów do obaw. Ponadto podczas gotowania i pieczenia przez cały czas musisz brać pod uwagę smak, który również może znacząco wpłynąć na wynik gotowania. [20]
Jeśli nie lubisz eksperymentować lub mieszać różnych smaków i czekać niecierpliwie na efekt, to bezsmakowe białko True Whey jest doskonały wyborem. Nie poczujesz jego wpływu na swoje kubki smakowe i możesz skoncentrować się na swoim przepisie, który zostanie wzbogacony jakościowym białkiem, bez względu na to, czy przygotujesz sernik, ciasto, biszkopt, naleśniki czy inne rarytasy. Poza smakiem dobrze jest też pomyśleć o teksturze białka, która może wpływać na samą masę. Serwatka zwykle jest delikatniejsza, podczas gdy wegańskie białka mogą być gęstsze i mieć bardziej ziarnistą konsystencję.[14]
Jeśli szukasz inspiracji w kwestii pieczenia i gotowania z białkiem, to koniecznie sprawdź naszą sekcję deserów.
14. Uwielbiam napoje białkowe i szukam białka, które można dodać do koktajli
Podczas wybierania białka do koktajlu możesz kierować się takimi samymi krokami jak przy gotowaniu i pieczeniu. Zaletą jest to, iż w napojach bez obróbki cieplnej nie stracisz wspomnianych fragmentów. Reszta ponownie zależy od smaku i jeżeli chcesz uzyskać bardziej jednolitą i kremową, mleczną konsystencję, to idealne jest białko serwatkowe. Gęstsza i bardziej ziarnista konsystencja jest zaletą białek roślinnych.
Jednocześnie możesz też wybrać sam smak w zależności od twojego przepisu na koktajl i dopasować go do pozostałych składników. Alternatywnie możesz też wybrać białko bezsmakowe, za pomocą którego smak będzie mógł się wyróżniać na przykład dzięki dodatkowi owoców lub innych składników w twoim koktajlu. A skoro jesteśmy już przy temacie owoców, to Clear Whey IsoFue także jest doskonałym wyborem i może dodać świeżego, owocowego smaku do twoich napoi.
15. Jestem sportowcem wytrzymałościowym i poszukuję białka dla sportowców wytrzymałościowych
Mimo iż węglowodany pełnią istotną rolę w regeneracji glikogenu, sportowcy wytrzymałościowi nie powinni zapominać o białku. Po wysiłku wytrzymałościowym białko, które zawiera lekkostrawne proteiny z najlepszym spektrum aminokwasowym i wystarczającą zawartością EAA i BCAA jest idealne.
Koncentrat białka serwatkowego (WPC) przez cały czas jest podstawowym wyborem. Dla bardziej wymagających sportowców mamy IsoFue, które zawiera wysoce przyswajalne białko i jest również wzbogacane egzogennymi aminokwasami (EAAs), włączając BCA. A po bardzo wymagającym wysiłku szczególnie przydatne są hydrolizowane białka, które przyspieszają regenerację tak szybko, jak to możliwe. [15]
16. Zwracam uwagę na spożycie węglowodanów i szukam białka, które mógłbym dodać do mojej diety niskowęglowodanowej
Na diecie niskowęglowodanowej niezbędne jest kontrolowanie całkowitego spożycia węglowodanów w diecie. Dlatego wybór odpowiedniego białka powinien skupiać się głównie na tym fakcie, aby koktajl białkowy w żaden sposób nie narzucał ograniczeń w twojej diecie. Świetnym wyborem pod tym względem będzie izolat białka serwatkowego (WPI), który w porównaniu do koncentratu podlega dłuższej metodzie filtracji. Dzięki temu ma wyższą zawartość białka i jest pozbawiony prawie całego cukru mlecznego. Przykładem jest Clear Whey IsoFue, który oferuje 88% białka i nie znajdziesz w nim ani cukrów, ani tłuszczy.
Zawiera niecałe 0,5 g węglowodanów na porcję, dzięki czemu jest idealnym uzupełnieniem diety niskowęglowodanowej. jeżeli zdecydujesz się na białko clear, warto wspomnieć, iż smakuje bardziej jak lemoniada. jeżeli oczekujesz od białka bardziej mlecznego smaku, to ponownie będzie to izolat serwatki.
17. Ograniczam węglowodany i szukam białka, które mogę dodać do mojej diety keto
Podobnie jak powyżej, dieta keto jest formą diety o niskiej zawartości węglowodanów. Zatem ponownie, na pewno nie pomylisz się, jeżeli wybierzesz izolat białka serwatkowego (WPI), który zawiera minimalną ilość węglowodanów.
18. Poszukuję wolniej wchłaniającego się białka przed snem i szukam białka na noc
Białko nocne różni się od tradycyjnego białka swoją strukturą i kilkoma adekwatnościami, dzięki czemu nadaje się do spożywania przed snem. Po treningu lub w ciągu dnia zwykle chcesz jak najszybciej uzupełnić białko. W nocy sytuacja jest jednak inna, bo kiedy wieczorem kładziesz się spać, następny posiłek zjesz dopiero rano.
Podczas tego okienka mięśniom można skutecznie i stopniowo dostarczać „wolniejsze białka,” które zawiera serek wiejski lub białko nocne, znane także jako kazeina. Jednym dobrym przykładem jest FueNight, które łączy kazeinę micelarną, izolat mleka i koncentrat serwatki. Oferuje idealną hybrydę zarówno wolnych, jak i szybkich białek, co zapewnia dostarczanie protein na kilka godzin.
Jeśli zastanawiasz się, czym jest białko nocne, to polecamy przeczytanie naszego artykułu Czym jest kazeina, jakie są jej zalety i dlaczego jest lepsza niż białko serwatkowe?
Odkryj nasze bestsellery:
19. Chcę wspomóc swój układ mięśniowo-szkieletowy i poszukuję białka dla moich stawów
W tym przypadku twoim docelowym białkiem jest kolagen. Możne występować w różnych tkankach organizmu, gdzie w mniejszym lub większym stopniu jest w stanie wpłynąć na ich optymalne funkcjonowanie. Oprócz skóry, włosów czy paznokci kojarzony jest on także ze zdrowiem stawów, gdzie hydrolizowany kolagen był najczęściej badany w tym kontekście.
Przykładem jest RunCollg, który zawiera dobrze wchłaniające się hydrolizowane peptydy kolagenowe. Dodatkowo jego skład wzbogacono witaminą C, która wspiera poprawną formację kolagenu oraz funkcjonowania kości i chrząstek. Możesz też jednak wypróbować RunCollg Mag, który dodatkowo wzbogacony jest magnezem. Może również stać się jednym z elementów mozaiki dla wszystkich, kto chce maksymalnie zadbać o swój układ ruchu. [16 – 17]
20. Jestem studentem i szukam niedrogiego białka
Życie studenckie często oznacza, iż musisz oszczędzać każdy cent lub dwa razy zastanowić się, w co go zainwestujesz. Dlatego staraj się skupić przede wszystkim na stosowaniu możliwie najwyższej jakości diety, która zapewni ci wystarczającą ilość białka. Następnie możesz też suplementować swoją dietę białkiem.
Najtańsze są zwykle jednoskładnikowe białka roślinne, takie jak izolat sojowy, który zawiera podobne spektrum aminokwasowe do białka serwatkowego. Jego zaletą jest również to, iż ma niską zawartość cukru i tłuszczu więc nie będzie stratą, choćby jeżeli jesteś na diecie. W zależności od twojego budżetu warto także rozważyć koncentraty serwatki, które zwykle oferują najlepszy stosunek jakości do ceny.
21. Mam celiakię lub inny problem z trawieniem glutenu i szukam białka bezglutenowego
Nietolerancja glutenu, znana również jako nieceliakalna nadwrażliwość na gluten, może powodować spory dyskomfort. Objawy obejmują wzdęcia, bóle brzucha, biegunkę, zaparcia lub wymioty. Nic więc dziwnego, iż wszyscy, którzy na nią cierpią, za wszelką cenę chcą uniknąć glutenu. Na szczęście choćby w przypadku celiakii i innych problemów trawiennych można wybrać odpowiednie białko bezglutenowe, przy którym nie ma ryzyka problemów trawiennych. Znajdziesz je w kategorii serwatek (WPI, WPC), które naturalnie nie zawierają glutenu.
Doskonałym wyborem dla osób na diecie bezglutenowej byłby klasyczny koncentrat serwatki. A osoby, które chcą uzyskać maksimum ze swojego białka mogą wypróbować Pure IsoWhey, które ma 86% białka i wysoką wartość biologiczną. Podczas wybierania białka bezglutenowego sprawdzaj jednak zawsze składniki i etykietę ostrzegawczą producenta, aby uzyskać informacje na temat możliwej zawartości glutenu, żeby mieć całkowitą pewność. Jest to szczególnie prawdziwe, jeżeli wolisz dietę roślinną, gdzie przy wyborze białka wegańskiego musisz zachować większą ostrożność i odpowiedzialnie czytać etykiety. [18]
22. Nie lubię mleka i szukam białka niemlecznego
Sto osób, sto smaków. Dotyczy to nie tylko jedzenia, ale też i wyboru białka. Choć są wśród nas ludzie, którzy kochają mleko i nie mogą się nim nacieszyć, są też i tacy, którzy go nienawidzą. Znaczy to, iż unikają większości produktów mlecznych, albo ze względu na laktozę, albo po prostu nie lubią ich smaku.
W takim przypadku kategoria białek serwatkowych może wydawać ci się nieco nie na miejscu. Możesz jednak wypróbować specjalny rodzaj białka serwatkowego w formie Clear Whey IsoFue, którego smak najbardziej przypomina lemoniadę. Alternatywnie możesz wybrać roślinne alternatywy lub albuminę jaja. W ich wypadku nie ma ryzyka pojawienia się mlecznego posmaku.
23. Jestem graczem i poszukuję białka dla e-sportowca
Niektóre z najlepszych suplementów dla graczy to nootropiki, adapogeny, witaminy, minerały, czy mieszanki all-in-one. Jednak e-sportowcy zdecydowanie nie powinni lekceważyć również swojego spożycia białka. Amerykańskie badanie przeprowadzone w 2023 roku, w którym monitorowano nawyki żywieniowe i zdolności poznawcze graczy, przemawia za tym twierdzeniem. Wykazało ono, iż gracze, którzy spożywali zalecaną ilość białka, mieli znacznie lepszą wydajność poznawczą, niż ich koledzy z drugiej grupy, którzy mieli mniejsze spożycie białka. [19]
Jeśli więc chcesz dać z siebie wszystko, aby poprawić swoje wyniki w e-sporcie lub grach, to białko zdecydowanie powinno znaleźć się w twoim zestawie. Dodatkowo w twoim przypadku wybór jest dość szeroki i jeżeli lubisz mleczny smak, możesz spróbować wszystkich białek serwatkowych, takich jak Just Whey lub różnych roślinnych alternatyw.
Podsumowanie
Oferta dostępnych w tej chwili białek jest naprawdę ogromna i choćby jeżeli masz specyficzne potrzeby, z pewnością znajdziesz dla siebie coś idealnego. Bez względu na to, czy szukasz białka wegańskiego, białka na odchudzanie, odpowiedniej alternatywy dla kobiet, czy też białka serwatkowego do gotowania lub pieczenia, opcje są rozległe. Po prostu kieruj się swoimi kryteriami i postępuj zgodnie z naszymi wskazówkami, aby znaleźć idealne białko dostosowane do twoich potrzeb. Pamiętaj też, iż spożywanie suplementów i odżywek takich jak białko to świetne uzupełnienie zdrowej diety i stylu życia, ale nie substytut.
Jeśli podobał ci się ten artykuł, to docenilibyśmy, gdybyś udostępnił te wskazówki pośród twoich znajomych.