Czy również lubicie sałatki warzywne i owocowe? Nieważne, ile przepisów znacie, po pewnym czasie możecie się nimi znudzić. Dlatego przedstawiamy wam 11 wskazówek na pyszne i zdrowe sałatki, które koniecznie powinniście wypróbować. Są pełne nowych pomysłów, różnych kombinacji smaków i dużej ilości białka.
1. Letnia sałatka melonowa
Idealne połączenie letnich smaków musi być również widoczne na talerzu. Słodki melon i słony smak sera feta wydają się do siebie nie pasować. Ale jeżeli nie boicie się eksperymentować, koniecznie musicie spróbować tego letniego hitu.
Składniki:
- 1,5 litra czerwonego melona pokrojonego w kostkę
- 1 szklanka posiekanej świeżej mięty
- ¾ szklanki czerwonej cebuli pokrojonej w paski
- ¾ szklanki pokruszonego sera feta
- ½ szklanki czarnych oliwek bez pestek
- 1 łyżka soku z limonki
- Odrobina oliwy z oliwek w sprayu
Sposób przygotowania:
Plasterki cebuli umieśćcie w mniejszej misce i dodajcie sok z limonki. Pozostawcie na około 10 minut. W tym czasie limonka złagodzi smak surowej cebuli. Do większej miski włóżcie pokrojonego melona, ser feta, oliwki, cebulę z sokiem z limonki i miętę. Dokładnie wymieszajcie i na koniec skropcie sałatkę oliwą z oliwek. Smacznego! [1]

Wartość energetyczna | 224 |
Białka | 7,3 g |
Węglowodany | 22,8 g |
Tłuszcze | 9,6 g |
Błonnik | 3,1 g |
2. Sałatka z kurczakiem i owocami
Ta sałatka z pewnością zadowoli miłośników owoców, ale usatysfakcjonuje również mięsożerców. Połączenie grillowanego kurczaka i soczystych truskawek może wydawać się odważne, ale smakuje delikatnie.
Składniki na sałatkę:
- 4 szklanki posiekanej sałaty rzymskiej
- 2 szklanki ugotowanej i pokrojonej piersi kurczaka
- 2 szklanki pokrojonych truskawek
- ½ szklanki suszonej żurawiny
- ¼ szklanki pokrojonej czerwonej cebuli
- ¼ szklanki pokruszonego koziego sera
- ¼ szklanki posiekanych migdałów
Składniki na sos:
- 1 szklanka truskawek
- ¼ szklanki octu balsamicznego
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
- 1 ząbek drobno posiekanego czosnku
- 1 łyżka musztardy Dijon
- szczypta soli
- szczypta czarnego pieprzu
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dressingu umieśćcie w blenderze i dokładnie zmiksujcie. Kawałki kurczaka włóżcie do miski, dodajcie sałatę, truskawki, żurawinę, cebulę, ser i migdały. Polejcie dressingiem i dobrze wymieszajcie. I tak oto powstaje smaczna sałatka, pycha! [2]

Kalorie | 293 |
Białka | 21 g |
Węglowodany | 21,2 g |
Tłuszcze | 16,6 g |
Błonnik | 3,6 g |
Odkryj nasze bestsellery:
3. Sałatka z grillowanym łososiem i awokado
Czy jesteście fanami łososia? W takim razie musicie spróbować tej prostej i zdrowej sałatki, którą można przygotować w kilka minut.
Składniki na sałatkę:
- 4 filety z łososia bez skóry
- 400 g mieszanki sałat
- 3 awokado
- 1 ogórek
Składniki na sos:
- 4 łyżki posiekanej mięty
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki syropu z agawy
- starta skórka i sok z 1 limonki
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotujcie dressing, mieszając wszystkie składniki. Następnie pokrójcie składniki do sałatki. Awokado obierzcie, usuńcie pestkę i pokrójcie w cienkie plasterki. Ogórka pokrójcie wzdłuż na ćwiartki, a następnie w kawałki. Sałatę, awokado i ogórka włóżcie do miski i polejcie połową dressingu.
Doprawcie filety z łososia i natrzyjcie je oliwą z oliwek. Rozgrzejcie patelnię i smażcie filety po 3-4 minuty z każdej strony. Kawałki łososia podajcie na sałatce warzywnej, którą następnie polejcie dressingiem. Smacznego! [3]

Kalorie | 458 |
Białka | 23 g |
Węglowodany | 7 g |
Tłuszcze | 38 g |
Błonnik | 4 g |
4. Zdrowa sałatka ziemniaczana
Wielu zna sałatkę ziemniaczaną jako świąteczny przysmak, który w rzeczywistości nie jest niskokaloryczny. Być może Państwo nie wiedzieli, ale sałatkę ziemniaczaną możemy przygotować również w wersji fitness.
Składniki:
- 400 g małych ziemniaków
- 2 pęczki rzodkiewki
- 1 mały ogórek pokrojony w półksiężyce
- 1 czerwona cebula pokrojona w paski
- garść posiekanego koperku
Składniki na sos:
- 100 ml oleju rzepakowego
- 20 g musztardy
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżka nasion gorczycy (prażonych na suchej patelni)
- syrop z agawy do smaku
Sposób przygotowania:
Ugotujcie obrane ziemniaki w osolonej wodzie przez około 10 minut, aż będą miękkie. Odcedźcie je i pozwólcie im ostygnąć. W międzyczasie przygotujcie dressing. Wszystkie składniki – olej, musztardę, ocet winny, nasiona gorczycy i trochę syropu z agawy – mieszamy razem. Ziemniaki przekrójcie na pół i wymieszajcie z dressingiem. Dodajcie pokrojoną rzodkiewkę, ogórka, cebulę i koperek. Dobrze wymieszajcie i podawajcie. Smacznego! [4]

Kalorie | 140 |
Białka | 2 g |
Węglowodany | 3 g |
Tłuszcze | 11 g |
Błonnik | 2 g |
5. Tradycyjna sałatka grecka
Sałatka grecka oferuje wiele wariantów. Być może widzieliście również sałatkę grecką z mięsem lub makaronem. Przedstawimy tradycyjną wersję sałatki greckiej, którą następnie możecie dostosować do własnego smaku.
Składniki:
- 4 średnie pomidory
- 2 plastry sera feta
- 1 ogórek
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona cebula
- 60 g czarnych oliwek (najlepiej greckich oliwek Kalamata)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1-2 łyżki octu winnego czerwonego
- ½ łyżki suszonego oregano
- odrobina soli
Sposób przygotowania:
Pokrójcie pomidory, ogórka, paprykę i czerwoną cebulę. Składniki włóżcie do miski i dodajcie dużą garść oliwek bez pestek. Dodajcie sól, oliwę z oliwek i ocet winny czerwony. Delikatnie wymieszajcie i dodajcie większe kawałki sera feta. Na koniec posypcie sałatkę suszonym oregano. Smacznego, czyli po grecku „Kalí órexi”! [5]

Kalorie | 206 |
Białka | 5,3 g |
Węglowodany | 5,2 g |
Tłuszcze | 17,5 g |
Błonnik | 9 g |
6. Meksykańska sałatka kukurydziana
Meksykańska sałatka kukurydziana zachwyci was nie tylko kolorem, ale także smakiem. Pokochacie tę czerwono-złotą sałatkę za łatwość przygotowania i egzotyczny meksykański smak. Jest idealna jako dodatek do mięsa lub po prostu na obiad czy kolację.
Składniki:
- 2 puszki kukurydzy po 340 g (najlepiej bez soli)
- 2 duże pomidory pokrojone w kawałki
- 1 czerwona cebula drobno posiekana
- 10 g grubo posiekanej kolendry
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki syropu z agawy
- sok z 2 limonek
Sposób przygotowania:
Kukurydzę, cebulę, pomidory i kolendrę włóżcie do miski. W drugim, oddzielnym naczyniu wymieszajcie sok z limonki z oliwą z oliwek i syropem z agawy. Doprawcie dressing według własnego uznania i wymieszajcie go z warzywami. Dobrze wymieszajcie przed podaniem. Smacznego! [6]

Kalorie | 162 |
Białka | 3 g |
Węglowodany | 16 g |
Tłuszcze | 9 g |
Błonnik | 3 g |
Te produkty mogą Cię zainteresować:
7. Sałatka z tuńczykiem
Czy macie pod ręką jajka i puszkę tuńczyka? Zamieńcie je w zdrową bombę białkową. Tuńczyk jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3, a wraz z jajkami dostarczy wam niezbędnego białka. Tej sałatki zdecydowanie nie powinno zabraknąć w menu żadnego sportowca.
Składniki:
- 300 g tuńczyka w oliwie z oliwek
- 250 g fasolki szparagowej
- 200 g małych czerwonych lub fioletowych ziemniaków
- 200 g oliwek
- 8 pokrojonych rzodkiewek
- 3 jajka
- 2 główki sałaty
- 3 łyżki kaparów
Składniki na sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 ząbek czosnku
- sól morska i czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania dressingu. Wszystkie składniki wymieszajcie i doprawcie solą i czarnym pieprzem. Ziemniaki włóżcie do garnka z zimną wodą i dodajcie 2 łyżki soli. Ugotowane ziemniaki odcedźcie i wyłóżcie na talerz, aby ostygły. W międzyczasie ugotujcie jajka przez około 6 minut. Obierzcie jajka i przekrójcie je na pół. Wymieszajcie sałatę, fasolkę, oliwki, pomidory, rzodkiewki, kawałki tuńczyka, jajka i pokrojone ziemniaki. Dodajcie dressing na wierzch i podawajcie. Smacznego! [7]

Kalorie | 358 |
Białka | 24 g |
Węglowodany | 13,2 g |
Tłuszcze | 29,2 g |
Błonnik | 3 g |
8. Prosta sałatka pomidorowo-ogórkowa
Pomidory, ogórek, cebula i papryka. Nic więcej nie potrzebujecie do tej prostej sałatki. Chociaż zawiera minimum składników, jej smak jest wyjątkowy. Wypróbujcie również tę zdrową sałatkę!
Składniki:
- 3 dojrzałe pomidory
- 1 ogórek
- ¼ czerwonej cebuli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego czerwonego
- ½ łyżki przypraw włoskich
- odrobina soli i czarnego pieprzu
Sposób przygotowania:
Pokrójcie pomidory, ogórka i cebulę, a następnie włóżcie je do większej miski. W mniejszej misce przygotujcie dressing – wymieszajcie oliwę z oliwek, ocet i przyprawy włoskie. Wlejcie dressing do naczynia z warzywami i dodajcie sól oraz doprawcie do smaku. Ta sałatka nadaje się jako dodatek do mięsa lub ryby. Pycha! [8]

Kalorie | 65 |
Białka | 2 g |
Węglowodany | 11 g |
Tłuszcze | 2 g |
Błonnik | 1 g |
9. Lekka sałatka makaronowa
Sałatka makaronowa to pyszny przysmak idealny na lunch w ogrodzie lub piknik. Połączcie makaron z sałatką, a rezultat mile was zaskoczy.
Składniki:
- 220 g pełnoziarnistego makaronu (kolanka lub penne)
- 2 szklanki pokrojonych pomidorów
- 2 szklanki pokrojonych ogórków
- ¾ szklanki pokrojonej czerwonej cebuli
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki bazylii
- 1,5 łyżeczki soli morskiej
- szczypta cukru kokosowego
- szczypta mielonej papryki czerwonej
Sposób przygotowania:
Ugotujcie makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany makaron opłuczcie zimną wodą i przełóżcie do miski. Dodajcie pomidory, ogórki i cebulę. W małym pojemniku wymieszajcie ocet balsamiczny, bazylię, oliwę z oliwek, cukier kokosowy, czerwoną paprykę i sól. Wlejcie sos do pojemnika z warzywami i makaronem. Dobrze wymieszajcie i wstawcie do lodówki na kilka godzin. Smacznego! [9]

Kalorie | 148 |
Białka | 7 g |
Węglowodany | 23 g |
Tłuszcze | 4 g |
Błonnik | 4 g |
10. Sałatka z ciecierzycy
Lubicie ciecierzycę? Jest ona kluczowa nie tylko jako dodatek do hummusu. Przedstawimy Wam bardzo prostą, ale smaczną sałatkę z tym warzywem bogatym w białko.
Składniki:
- 2 szklanki pomidorków koktajlowych
- 2 szklanki pokrojonego ogórka
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 awokado
- ¾ szklanki pokrojonej zielonej papryki
- ½ świeżej cytryny
- ½ szklanki świeżej natki pietruszki
- ¼ szklanki pokrojonej czerwonej cebuli
Składniki na sos:
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu winnego czerwonego
- odrobina kminku
- sól i czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Awokado pokrójcie w kostkę i przełóżcie do miski, skropcie sokiem z cytryny. Dodajcie resztę składników i delikatnie wymieszajcie. Wstawcie sałatkę do lodówki na co najmniej godzinę. Smacznego. [10]

Kalorie | 238 |
Białka | 6 g |
Węglowodany | 20 g |
Tłuszcze | 15 g |
Błonnik | 7 g |
11. Buraczana sałatka fitness
Ser feta pasuje do wielu rodzajów warzyw, ale smakuje wybornie szczególnie z burakami. Łagodna słodycz buraków i słony smak sera feta są bardzo oryginalne. Dodatkowo, winegret cytrynowy jeszcze bardziej podkreśla wszystkie składniki. Winegret to rodzaj sosu, który powstaje z połączenia oleju z kwaśnym płynem, takim jak ocet lub sok z cytryny.
Składniki:
- 4 średnie buraki
- 60 g sera feta
- 2 łyżki grubo posiekanej natki pietruszki
Składniki na winegret cytrynowy:
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki drobno posiekanego czosnku
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Ugotujcie najpierw buraki. Ugotowane buraki poznacie po tym, iż z łatwością wbijecie w nie widelec. Następnie obierzcie buraki i pokrójcie je w kostkę. Teraz pokrójcie ser feta w kostkę o podobnej wielkości. Posiekajcie natkę pietruszki i wymieszajcie wszystkie składniki razem z winegretem cytrynowym. Smacznego. [11]

Kalorie | 113 |
Białka | 2,8 g |
Węglowodany | 6,6 g |
Tłuszcze | 9 g |
Błonnik | 1,6 g |
Wierzymy, iż zainspirowaliśmy was naszym wyborem przepisów i przygotujecie któryś z nich na szybki lunch lub kolację. jeżeli wypróbujecie któryś z nich, koniecznie napiszcie nam w komentarzach. Chcecie, aby Wasi znajomi dowiedzieli się o tym artykule? Śmiało wspierajcie go, udostępniając.
Śmiało udostępniajcie swoje dzieła w mediach społecznościowych, oznaczając #gymbeampl.