Już jakiś czas temu awokado zaczęło cieszyć się sporą popularnością w naszym kraju. Pasta z awokado to smaczny i zdrowy dodatek do wielu potraw. Wykonuje się ją z dojrzałego awokado, zwykle dodaje się także czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz. Możecie zrobić ją również według naszego przepisu – jest mniej standardowy, ale przez to obłędnie smaczny. Taką pastę z powodzeniem można wykorzystać także jako dip do warzyw. Dodatkowo stanowi ona doskonałe źródło składników odżywczych dla naszego organizmu.
Przepis na szybką pastę z awokado z nietypowym składnikiem
Najczęściej robioną pastą z awokado jest meksykańskie guacamole. W oryginalnej wersji rozciera się wtedy awokado z dodatkiem limonki i soli. My proponujemy dość niestandardowe połączenie, za pomocą którego pasta z awokado nabierze wyrazistego smaku, ale będzie też bardziej sycąca i pełna witamin. Chodzi o dodanie do niej chudego twarogu. Ta propozycja idealnie sprawdzi się na śniadanie, gdy wasza lodówka „świeci pustkami”. Pasta z awokado i twarogu jest bardzo prosta i niezwykle szybka w przygotowaniu, a do jej zrobienia będziecie potrzebować tylko kilku produktów.