Miłośnicy grzybów dzielą się pomysłami na idealne dania. Placki ziemniaczane z borowikami, tagliatelle z leśnymi grzybami, zupa z podgrzybków – nie brakuje pomysłów na potrawy, które zaspokoją najbardziej wybredne kubki smakowe. Jednak danie, które u większości z nas przywołuje wspomnienia z dzieciństwa, to sos grzybowy. Jak go przygotować?
Sekret idealnego sosu grzybowego
Aby ugotować idealny sos grzybowy, będą do tego potrzebne świeże leśne grzyby – wtedy będzie aromatyczny i intensywny w smaku. Do przygotowania tego dania dobre będą podgrzybki, maślaki, prawdziwki czy kozaki. Pamiętajmy, iż o ile sami zbieramy grzyby, powinniśmy zwrócić szczególną uwagę, czy na pewno są one jadalne. Pomyłka może doprowadzić do zatrucia pokarmowego, a w skrajnych przypadkach do śmierci. Po zebraniu grzybów, bardzo dokładnie je przejrzyjmy i umyjmy – można wykorzystać do tego specjalną szczoteczkę. Sekret idealnego sosu tkwi nie tylko w świeżych, leśnych grzybach, ale też w śmietance, którą dodajemy pod koniec gotowania. Mimo iż nie jest to najmniej kaloryczna opcja, sos z jogurtem naturalnym nie smakuje już tak samo. istotny też jest sposób podsmażania grzybów i cebulki – wykorzystajmy do tego masło, a nie olej.