Przepis na sos grzybowy. Jak go zrobić, by był perfekcyjny?

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: sos grzybowy Źródło: Pixabay


Jak zrobić idealny sos grzybowy? Mamy na to sprawdzony przepis. Ten sos idealnie pasuje do ziemniaków, ryżu, makaronu, klusek śląskich czy kopytek.


Miłośnicy grzybów dzielą się pomysłami na idealne dania. Placki ziemniaczane z borowikami, tagliatelle z leśnymi grzybami, zupa z podgrzybków – nie brakuje pomysłów na potrawy, które zaspokoją najbardziej wybredne kubki smakowe. Jednak danie, które u większości z nas przywołuje wspomnienia z dzieciństwa, to sos grzybowy. Jak go przygotować?


Sekret idealnego sosu grzybowego


Aby ugotować idealny sos grzybowy, będą do tego potrzebne świeże leśne grzyby – wtedy będzie aromatyczny i intensywny w smaku. Do przygotowania tego dania dobre będą podgrzybki, maślaki, prawdziwki czy kozaki. Pamiętajmy, iż o ile sami zbieramy grzyby, powinniśmy zwrócić szczególną uwagę, czy na pewno są one jadalne. Pomyłka może doprowadzić do zatrucia pokarmowego, a w skrajnych przypadkach do śmierci. Po zebraniu grzybów, bardzo dokładnie je przejrzyjmy i umyjmy – można wykorzystać do tego specjalną szczoteczkę. Sekret idealnego sosu tkwi nie tylko w świeżych, leśnych grzybach, ale też w śmietance, którą dodajemy pod koniec gotowania. Mimo iż nie jest to najmniej kaloryczna opcja, sos z jogurtem naturalnym nie smakuje już tak samo. istotny też jest sposób podsmażania grzybów i cebulki – wykorzystajmy do tego masło, a nie olej.
Idź do oryginalnego materiału