Domowy ser topiony z twarogu jest bardzo delikatny w smaku. Możesz dodać do niego zioła, ulubione warzywa, czy wędlinę. Dowolnie, po prostu trzeba uruchomić wyobraźnię. Można przyrządzić go w dwóch wersjach: z tłustego twarogu lub półtłustego białego sera. Biały ser stanowi dobre źródło pełnowartościowego białka. W odróżnieniu od innych produktów mlecznych zawiera on znacznie mniejsze ilości wapnia, jednak obfituje w inne cenne dla zdrowia substancje odżywcze, m.in.: sód, fosfor, potas i magnez.
Dlaczego serek topiony warto zrobić w domu?
Częstymi składnikami serków topionych kupowanych w sklepie są sole emulgujące: E450, E452, E339. Niestety większość z tych składników nie jest najzdrowsza. Producenci dodają je wraz z utwardzonymi tłuszczami roślinnymi, aby łatwiej było im stopić ser i zrobić z niego jednolitą konsystencję. W serkach topionych znajdziecie też polifosforany: E450, E452 oraz E339, które dodawane są w celu ochrony przed wysuszeniem sera, regulują ich kwasowość oraz zapobiegają zbrylaniu się. jeżeli więc serek zrobisz w domu, masz kontrolę nad tym jakie produkty użyjesz.
Składniki na domowy ser topiony:
pół kilo sera z wiaderka,
2 jajka,
czubata łyżka sody oczyszczonej,
płaska łyżka soli,
100 gramów masła.
Sposób przygotowania:
Ser mieszamy z jajkami, sodą i solą na gładką masę.
Masło rozpuszczamy, lekko studzimy i wylewamy do niego masę serową.
Podgrzewamy, stale mieszając, aby ser się rozpuścił i powstała jednolita masa.
Ser przekładamy do małych pojemniczków i studzimy.