Chałwa to smakołyk znany na całym świecie, ma ona swoich miłośników również w naszym kraju. W klasycznej wersji wytwarza się ją z nasion roślin oleistych takich jak między innymi sezam, słonecznik, migdały, a także dodatku cukru, miodu lub karmelu. Ten przysmak jest naprawdę pyszny, jednak też wysokokaloryczny, ponieważ w 100 g porcji chałwy jest około 500 kcal. Dlatego klasyczna chałwa nie jest wskazana dla osób, które się odchudzają. W szybki i prosty sposób możecie jednak zrobić jej dietetyczny odpowiednik.
Jak zrobić domową chałwę w wersji fit? Przepis
Do przygotowania tej dietetycznej chałwy będziecie potrzebować między innymi komosy ryżowej – to właśnie ona gra w tym przepisie „główną rolę”. Sprawdzi się idealnie, ponieważ nada chałwie naturalnego posmaku orzechowo-sezamowego. Będziecie musieli użyć też odrobiny zmielonego sezamu, zdrowej wersji słodzika oraz mleka kokosowego i wody. Zrobienie tego przysmaku zajmie wam dosłownie kilka minut, więc jest to też sposób na błyskawiczny deser.