Czego nie może zabraknąć na stole wielkanocnym? Na pewno pysznego farszu pełnego białka. W naszym przepisie dodaliśmy mięso z kurczaka poza jajkami, by zadbać o dodatkową porcję białka. Szpinak dodaje nie tylko koloru, ale także poprawia smak dania. Dzięki temu można cieszyć się nim bez dodatków lub jako część bardziej złożonego posiłku.
Składniki:
- 200 ml odtłuszczonego mleka
- 80 g młodego szpinaku
- 6 suchych bułek pełnoziarnistych
- 5 jajek
- 4 ząbki czosnku
- 1 puszka piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 1 garść pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka majeranku
- olej do gotowania w sprayu do natłuszczenia naczynia do zapiekania
- zmielony pieprz do smaku
- sól do smaku
Te produkty mogą Cię zainteresować:
Sposób przygotowania:
Zacznij od pocięcia starych, suchych bułek na mniejsze kostki. Następnie podsmaż drobno posiekaną cebulę do zeszklenia na oliwie z oliwek, dodaj pokrojony czosnek, majeranek i smaż jeszcze przez chwilę. Na koniec dodaj pierś z kurczaka z puszki (uprzednio odcedź ją z płynu), młody szpinak, posiekaną pietruszkę, wymieszaj wszystko dokładnie, podgrzej i dopraw solą i pieprzem wedle uznania. Na koniec zdejmij patelnię z ognia.
Wymieszaj kawałki bułki z mlekiem w większej misce i pozwól im nasiąknąć. Następnie dodaj wymieszane jajka, ostudzoną mieszankę mięsa i szpinaku, a następnie wymieszaj wszystko ze sobą dokładnie. Na koniec umieść wszystko w naczyniu do zapiekania spryskanym oliwą w sprayu i wygładź powierzchnię.
Piecz całość w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 30 minut. Będziesz wiedzieć, iż jest gotowy, gdy nabierze złotej powierzchni. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia na chwilę, a następnie możesz go kroić i podawać.
Odkryj nasze bestsellery:
Wartość energetyczna | 288 kcal |
Białko | 18 g |
Węglowodany | 31g |
Tłuszcz | 9 g |
Błonnik | 5,5 g |
Jeśli szukasz Wielkanocnego rarytasu z mnóstwem smaku i białka, to zdecydowanie musisz wypróbować ten farsz.
Nie wahaj się i podziel się z nami swoim dziełem w mediach społecznościowych przy użyciu hashtagu #gymbeampl