Wszyscy znamy lasagne z sosem bolognese. Ale dzisiaj wypróbujmy mniej tradycyjną wersję wegańską, w której króluje szpinak i grzyby. I oczywiście nie zabraknie smaku parmezanu, ponieważ grzyby i drożdże odżywcze są idealnymi zamiennikami. Zobaczmy, kto może oprzeć się tej pyszności?
Składniki:
- 450 g mrożonego szpinaku
- 400 g pieczarek
- 330 ml mleka roślinnego
- 180 g płatów lasagne
- 30 g masła roślinnego
- 30 g drożdży odżywczych
- 25 g zwykłej mąki orkiszowej
- 20 g orzechów nerkowca
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- zmielony pieprz do smaku
- sól do smaku

Te produkty mogą Cię zainteresować:
Sposób przygotowania:
Ugotuj plastry lasagne w posolonej wodzie, aż będą al dente. W międzyczasie oczyść grzyby, pokrój je na mniejsze kawałki i podsmaż na większej patelni, aż cała woda z nich odparuje. Następnie dodaj oliwę, drobno posiekany czosnek, zmielony pieprz, sól i podsmaż grzyby na złoto-brązowy kolor. Potem dodaj mrożony szpinak na patelnię i podsmaż razem przez 10 minut.
Rozpuść roślinne masło na osobnej patelni, dodaj mąkę i wymieszaj, aż powstanie złota mieszanka. Stopniowo dodawaj mleko i mieszaj energicznie, aby powstał gładki beszamel. Na koniec dodaj 20 g drożdży odżywczych i zdejmij beszamel z kuchenki.
W mniejszym naczyniu do zapiekania (20×20 cm) rozprowadź cienką warstwę beszamelu, szpinak z grzybami i ugotowane wcześniej płaty lasagne. Kontynuuj układanie ich w ten sposób, aż wszystkie składniki zostaną wykorzystane. Wykończ układanie warstw płatami lasagne pokrytymi beszamelem. Posyp pozostałą częścią drożdży odżywczych i zmielonymi nerkowcami. Piecz lasagne przez 30 minut w 180°C.

Po upieczeniu, możesz serwować.

Odkryj nasze bestsellery:
Wartość energetyczna | 396 kcal |
Białko | 18g |
Węglowodany | 46g |
Tłuszcze | 14g |
Błonnik | 7g |
Jeśli lubisz eksperymentować z mniej tradycyjnymi przepisami, w tym z daniami wegańskimi, to bardzo gwałtownie zakochasz się w tej lasagne.
Nie wahaj się podzielić z nami swoim dziełem w mediach społecznościowych, tagując #gymbeampl.