Przepis fitness: szwedzkie klopsiki

gymbeam.pl 6 dni temu

Te klopsiki z sosem i żurawiną to prawdziwa eksplozja smaku, która natychmiast przeniesie Was do Szwecji. Ponadto dzięki wysokiej zawartości białka i węglowodanom złożonym w postaci dodatków doskonale sprawdzają się jako pełnowartościowy lunch lub obiad.

Do klopsików będziecie potrzebować:

  • 500 g chudej mielonej wołowiny
  • 60 ml mleka półtłustego
  • 40 g bułki tartej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu mielonego

Do sosu będziecie potrzebować:

  • 300 ml bulionu wołowego
  • 150 ml 12% śmietany do gotowania
  • 20 g mąki orkiszowej
  • 10 g masła lub masła klarowanego
  • 2 łyżki sosu sojowego (możecie też użyć sosu kokosowego Aminos)
  • 2 łyżeczki musztardy dijon

Do podania będziesz potrzebować:

  • puree ziemniaczane
  • dżem żurawinowy

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Sposób przygotowania:

Zacznijmy od przygotowania klopsików. Wymieszajcie jajko z 1 łyżką oleju, mlekiem i bułką tartą. Dodajcie mieloną wołowinę, sól, mielony pieprz i dokładnie wymieszajcie. Uformujcie z masy kulki i smażcie je na dużej patelni z 2 łyżkami oleju do złotobrązowego koloru ze wszystkich stron. Usmażone klopsiki odłóżcie na bok.

Do tłuszczu po klopsikach dodajcie masło lub masło klarowane i pozwólcie mu się rozpuścić. Dodajcie mąkę, pozwólcie jej się krótko podsmażyć i wlejcie bulion. Dokładnie ubijcie sos, aby nie pozostały żadne grudki, następnie dodajcie śmietanę. Doprawcie sosem sojowym lub sosem kokosowym Aminos, musztardą dijon, pozwólcie mu się zagotować i zdejmijcie z ognia. Podawajcie klopsiki polane sosem, z puree ziemniaczanym i żurawiną.

Odkryj nasze bestsellery:

Wartości odżywcze1 porcja bez dodatków (łącznie 4 porcje)
Wartość energetyczna448 kcal
Białko33 g
Węglowodany15 g
Tłuszcze28 g
Błonnik2 g

Nic nie przebije uczciwych klasyków! Jesteśmy przekonani, iż te szwedzkie klopsiki przypadną Wam do gustu.

Podziel się swoimi dziełami z nami w mediach społecznościowych, oznaczając je hashtagiem #gymbeampl.

Mąki
Oleje
Idź do oryginalnego materiału