Te klopsiki z sosem i żurawiną to prawdziwa eksplozja smaku, która natychmiast przeniesie Was do Szwecji. Ponadto dzięki wysokiej zawartości białka i węglowodanom złożonym w postaci dodatków doskonale sprawdzają się jako pełnowartościowy lunch lub obiad.
Do klopsików będziecie potrzebować:
- 500 g chudej mielonej wołowiny
- 60 ml mleka półtłustego
- 40 g bułki tartej
- 1 jajko
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu mielonego
Do sosu będziecie potrzebować:
- 300 ml bulionu wołowego
- 150 ml 12% śmietany do gotowania
- 20 g mąki orkiszowej
- 10 g masła lub masła klarowanego
- 2 łyżki sosu sojowego (możecie też użyć sosu kokosowego Aminos)
- 2 łyżeczki musztardy dijon
Do podania będziesz potrzebować:
- puree ziemniaczane
- dżem żurawinowy

Te produkty mogą Cię zainteresować:
Sposób przygotowania:
Zacznijmy od przygotowania klopsików. Wymieszajcie jajko z 1 łyżką oleju, mlekiem i bułką tartą. Dodajcie mieloną wołowinę, sól, mielony pieprz i dokładnie wymieszajcie. Uformujcie z masy kulki i smażcie je na dużej patelni z 2 łyżkami oleju do złotobrązowego koloru ze wszystkich stron. Usmażone klopsiki odłóżcie na bok.

Do tłuszczu po klopsikach dodajcie masło lub masło klarowane i pozwólcie mu się rozpuścić. Dodajcie mąkę, pozwólcie jej się krótko podsmażyć i wlejcie bulion. Dokładnie ubijcie sos, aby nie pozostały żadne grudki, następnie dodajcie śmietanę. Doprawcie sosem sojowym lub sosem kokosowym Aminos, musztardą dijon, pozwólcie mu się zagotować i zdejmijcie z ognia. Podawajcie klopsiki polane sosem, z puree ziemniaczanym i żurawiną.

Odkryj nasze bestsellery:
Wartość energetyczna | 448 kcal |
Białko | 33 g |
Węglowodany | 15 g |
Tłuszcze | 28 g |
Błonnik | 2 g |
Nic nie przebije uczciwych klasyków! Jesteśmy przekonani, iż te szwedzkie klopsiki przypadną Wam do gustu.
Podziel się swoimi dziełami z nami w mediach społecznościowych, oznaczając je hashtagiem #gymbeampl.