Przepis fitness: Białkowe ciasto bananowe w słoiku

gymbeam.pl 6 miesięcy temu

Dziś przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na idealnie słodki przysmak. Podstawą tego deseru jest biszkopt o smaku bananowym, doskonale uzupełniony waniliowym kremem. Ta bogata w białko kombinacja zachwyci Twoje kubki smakowe i odżywi mięśnie. Zalecamy przygotowanie pucharków dzień wcześniej, a następnie sięgnięcie po jeden z nich do lodówki. Luksusowe śniadanie lub przekąska w zasięgu ręki.

Składniki na biszkopt bananowy:

  • 110 g drobnej mąki orkiszowej
  • 50 g ksylitolu
  • 50 g masła
  • 30 g białka w proszku o smaku waniliowym
  • 6 g proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 banan
  • szczypta soli
  • olej w sprayu do natłuszczenia blachy do pieczenia

Składniki na nadzienie białkowe:

  • 500 ml mleka o niskiej zawartości tłuszczu
  • 50 g białka w proszku o smaku waniliowym
  • 40 g budyniu waniliowego

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Sposób przygotowania:

Umieść ksylitol, jajka i zmiękczone masło w misce i dokładnie ubij. Następnie dodaj wszystkie suche składniki, czyli białko w proszku, proszek do pieczenia, mąkę i szczyptę soli i dobrze wymieszaj. Rozgnieć banana na gładkie purée i ostrożnie dodaj go do ciasta. Przygotuj blachę do pieczenia, spryskaj ją olejem do gotowania i równomiernie wlej ciasto do formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30-40 minut i piecz, aż ciasto będzie gotowe. Sprawdź biszkopt, nakłuwając go wykałaczką. jeżeli będzie sucha, oznacza to, iż spód ciasta jest gotowy. jeżeli będzie wilgotna, piecz ciasto trochę dłużej. Następnie wyjmij biszkopt z piekarnika i blachy do pieczenia, odwracając go do góry nogami, i odstaw do ostygnięcia.

Teraz możesz przygotować kremowe nadzienie. Doprowadź 400 ml mleka do wrzenia na kuchence. Pozostałe 100 ml mleka użyj do przygotowania budyniu w proszku, a następnie wlej tę mieszankę do gorącego mleka. Stopniowo dodawaj białko w proszku i ostrożnie mieszaj, gotując przez chwilę, aby upewnić się, iż kremowe nadzienie nie ma grudek.

Pokrój upieczony biszkopt w małe kostki.

Teraz możesz zacząć tworzyć warstwy.

Przygotuj trzy słoiki i ułóż warstwy, naprzemiennie układając kostki biszkoptu i kremowe nadzienie, aż wykorzystasz wszystkie składniki. Po przygotowaniu odstaw słoiki do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie deser będzie gotowy do podania. Na pewno sprawdzi się na przykład do herbaty czy kawy.

Nasza rada: Pozostawienie słoików na noc w lodówce sprawi, iż kremowe nadzienie będzie miało wystarczająco dużo czasu, aby wsiąknąć w biszkopt i nadać mu gładszej konsystencji. Całość można wzbogacić o sosy zero, orzechy lub liofilizowane owoce.

Odkryj nasze bestsellery:

Wartości odżywcze

1 słoik (łącznie 3 sztuki)

Kalorie538 kcal
Białko34 g
Węglowodany57 g
Tłuszcze18 g
Błonnik dietetyczny6 g

Te białkowe słoiki stanowią idealną propozycję na śniadanie lub większą przekąskę przed, lub po treningu. Nie tylko zachwycisz swoje kubki smakowe, ale także dostarczysz swoim mięśniom bardzo potrzebne składniki odżywcze.

Nie wahaj się i podziel się z nami kulinarnymi kreacjami w mediach społecznościowych, oznaczając je hashtagiem #gymbeampl.

Białko
Aromaty i słodziki
Idź do oryginalnego materiału