Przepis fitness: Babeczki walentynkowe

gymbeam.pl 7 miesięcy temu

Walentynki to idealna okazja, aby sprawić euforia sobie lub bliskim osobom. A ponieważ przysłowie mówi „przez żołądek do serca” tego typu przysmaki będą idealnym wyborem. Babeczki mają piękny różowy kolor i wyróżniają się fantastycznym smakiem oraz idealną kompozycją składników. Dzięki temu z pewnością zachwycą wszystkich miłośników sportu i zwolenników zdrowego stylu życia.

Składniki na ciasto:

  • 240 ml niskotłuszczowego mleka
  • 130 g mąki tortowej
  • 130 g drobnej pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 60 g białka w proszku o smaku waniliowym
  • 12 g proszku do pieczenia
  • 10 g buraka w proszku
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • waniliowe krople smakowe do smaku

Składniki do dekoracji:

  • 200 g niskotłuszczowego twarogu
  • 35 g gorzkiej czekolady (90%)
  • 15 g białej czekolady do posypania
  • 10 g (1 opakowanie) stabilizatora do bitej śmietany
  • 5 g buraka w proszku
  • waniliowe krople smakowe do smaku

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C i przygotowujemy formę do muffinek, wykładając ją silikonowymi lub papierowymi wkładami. jeżeli nie masz ich pod ręką, natłuść formę olejem w sprayu do gotowania. W dalszej kolejności przechodzimy do przygotowania ciasta. W misce mieszamy obie mąki, buraka w proszku, białko w proszku, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jajka, mleko, olej, waniliowe krople smakowe i mieszamy aż wszystkie składniki dobrze się połączą i uzyskamy gładkie ciasto. Następnie przekładamy ciasto do przygotowanych foremek, napełniając każdą z nich do ¾ wysokości. Powinno nam wyjść około 12 babeczek.

Umieszczamy przygotowaną formę z wkładami w nagrzanym piekarniku i pieczemy przez 20–30 minut. Aby sprawdzić, czy są gotowe, możesz użyć wykałaczki. jeżeli będzie sucha po włożeniu do babeczki, oznacza to, iż nadają się do spożycia. Po upieczeniu wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.

Podczas gdy babeczki stygną, przechodzimy do przygotowania dekoracji. Rozpuszczamy 35 g gorzkiej czekolady w silikonowej torebce dzięki kuchenki mikrofalowej lub podwójnego garnka. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia, aby całość zachowała płynną konsystencję. W osobnej misce mieszamy twaróg z waniliowymi kroplami smakowymi i burakiem w proszku (5 g). Dodajemy schłodzoną czekoladę i stabilizator bitej śmietany zgodnie z instrukcją, aby krem był twardszy i łatwiejszy w obróbce. Mieszamy wszystko, wykonujemy test smaku i w razie potrzeby dodajemy więcej kropli smakowych. Przekładamy krem do rękawa cukierniczego i używamy go do udekorowania wszystkich babeczek. Na koniec posypujemy babeczki startą białą czekoladą i gotowe.

Odkryj nasze bestsellery:

Wartości odżywcze 1 babeczka (łącznie 12 sztuk)
Wartość energetyczna188 kcal
Białko11 g
Węglowodany19 g
Tłuszcz7 g
Błonnik2,5 g

Jeśli chcesz sprawić przyjemność sobie i swoim bliskim w Walentynki, zdecydowanie nie popełnisz błędu, przygotowując ten przysmak.

Nie wahaj się i udostępnij przygotowane danie w mediach społecznościowych, oznaczając je hashtagiem #gymbeampl.

Czekolady
Mąki
Idź do oryginalnego materiału