Pasty są doskonałe jako przekąska, na śniadanie lub kolację. Mają kilka zalet. Są przepyszne i nie wymagają skomplikowanego przygotowania. W kilka minut będziesz mieć jedzenie na stole. Wszystko, co musisz zrobić, to dodać warzywa, chleb i gotowe. Te pasty mogą być wykorzystywane również jako dip do nachosów.
Pasta cebulowa
Drobno posiekana cebulka często jest dodawana do past. Tym razem ją usmażyliśmy. Pasta zyskała dzięki temu zupełnie nowy wymiar smaku. Też wypróbuj ten trik.
Składniki:
- 200 g jogurtu greckiego z 0% tłuszczu
- 50 g majonezu light
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki młodej cebulki
- 1 łyżka musztardy Dijon
- kilka kropli octu z białego wina
- szczypta soli
- oliwa z oliwek w sprayu
Te produkty mogą Cię zainteresować:
Sposób przygotowania:
Podgrzej patelnię popsikaną wcześniej oliwą z oliwek w sprayu. Dodaj drobno posiekaną szalotkę z czosnkiem i lekko podsmaż. Dodaj kilka kropli octu winnego i podsmaż, mieszając co jakiś czas, aż szalotka zacznie się karmelizować.
Dodaj majonez, jogurt grecki, musztardę Dijon i mieszankę z patelni do miski. Posiekaj drobno szczypiorek i również dodaj do mieszanki. Przypraw solą według potrzeby. Wymieszaj, aż wszystko się połączy. Przykryj pastę i włóż do lodówki, aż będzie gotowa do podania.
Wartość energetyczna | 378 kcal |
Białko | 25 g |
Węglowodany | 23 g |
Tłuszcze | 20 g |
Błonnik | 3 g |
Pasta z tuńczyka
Jeśli lubisz pasty, które są pełne białka, to ta pasta z tuńczyka będzie doskonałym wyborem. Idealna jako przekąska, na śniadanie lub lekka jako kolacja.
Składniki:
- 240 g tuńczyka w zalewie
- 140 g jogurtu greckiego bez tłuszczu
- 60 g majonezu light
- 10 g oliwy z oliwek
- 1 szalotka
- szczypta słodkiej papryki
- zioła do ozdoby (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Obierz szalotkę, posiekaj drobno i włóż do miski. Następnie dodaj tuńczyka, jogurt, majonez light, oliwę z oliwek i paprykę. Zblenduj wszystko blenderem imersyjnym przez kilka sekund, aby nadać paście idealnej konsystencji. Następnie przyozdób ziołami i podaj.
Wartość energetyczna | 632 kcal |
Białko | 70 g |
Węglowodany | 16 g |
Tłuszcze | 32 g |
Odkryj nasze bestsellery:
Pasta à la tzatziki
Ta pasta jest dla osób, które lubią świeże smaki. Jest również idealna jako dip do mięsa.
Składniki:
- 200 g jogurtu greckiego z 0% tłuszczu
- 70 g majonezu light
- 1 świeży ogórek
- 1 ząbek czosnku
- sok z ½ cytryny
- sól do smaku
- czarny pieprz do smaku
- zioła do smaku i zgodnie z preferencjami
Sposób przygotowania:
Umyj ogórka i zetrzyj na grubych oczkach bez obierania. Posól go odrobinę i odstaw na 10 minut. Następnie odciśnij nadmiar wody z ogórka i dodaj rozgnieciony czosnek i wymieszaj. Na koniec dodaj jogurt grecki, majonez light, sok z połówki cytryny, sól, czarny pieprz i zioła do smaku. Koperek jest idealny, ale jeżeli nie boisz się eksperymentować, to możesz również wykorzystać miętę lub melisę. Wymieszaj wszystko razem i gotowe. Następnie po prostu schłodź i podawaj.
Wartość energetyczna | 360 kcal |
Białko | 21 g |
Węglowodany | 15 g |
Tłuszcze | 24 g |
Jak widzisz, przygotowanie tych lekkich past wcale nie jest trudne. Możesz mieć doskonałe śniadanie, przekąskę lub kolację gotowe w moment. Po prostu dodaj chleb, warzywa i to tyle.
Nie wahaj się podzielić z nami swoim dziełem w mediach społecznościowych, tagując #gymbeampl.