"Przekąski inne niż zwykłe? To nie dla mnie" – myślą rodzice, którzy uważają, iż nie da się takowych przygotować, jeżeli nie ma się talentu kulinarnego. Tymczasem jest mnóstwo bardzo smacznych przekąsek, które można przyrządzić z jednej strony prosto i szybko, a z drugiej w taki sposób, by swoją aparycją zachęcały najmłodszych do błyskawicznej degustacji. Z pomocą marki Sokoliki prezentujemy 3 propozycje w tym guście.
Zapieksy z parówkami i dynią
Czym są zapieksy? To przekąski, które kojarzą się głównie z wakacyjnymi budkami czy innymi miejscówkami, słynącymi z ulicznych przysmaków. To zachwycający podniebienie smak, unoszące się zapachy poszczególnych składników i wygląd sprawiający, iż trudno oprzeć się takiej pychocie. jeżeli ktoś powie, iż zapieksy to zapiekanki, odpowiadamy: tak, to prawda, ale nie byle jakie! A te z parówkowo-dyniowym farszem robią dużą różnicę!
SKŁADNIKI:
1 opakowanie parówek SOKOLIKI
2 półbagietki wieloziarniste
1 duża czerwona cebula
ok. 200 g surowej dyni po obraniu
200 g małych pieczarek
3 łyżki kukurydzy konserwowej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki płatków parmezanu
oliwa z oliwek, sól, pieprz, suszone oregano, listki pietruszki ozdobnej
PRZYGOTOWANIE:
⦁ Dynię ścieramy na tarce o grubych okach i odciskamy, pozbywając się nadmiaru wody.
⦁ Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pieczarki dokładnie oczyszczamy, płuczemy, a następnie kroimy na cienkie plasterki równej grubości (około 2 mm). Na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzucamy cebulę, a kiedy zacznie się rumienić, dodajemy pokrojone pieczarki oraz dynię. Doprawiamy solą i smażymy całość (od czasu do czasu mieszając), aż woda prawie całkowicie odparuje. Wówczas wrzucamy plasterki parówek i jeszcze chwilkę smażymy, cały czas mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy kukurydzę oraz 2 łyżeczki suszonego oregano. Zdejmujemy z ognia i rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół).
⦁ Półbagietki przekrawamy w mniej więcej 2/3 wysokości i wydrążamy (miąższ i wierzch wykorzystujemy do innego dania), a następnie smarujemy koncentratem pomidorowym i posypujemy oregano. Bagietki napełniamy farszem, posypujemy parmezanem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 15-20 minut. Gotowe grzanki dekorujemy listkami pietruszki.
Pajączki z Sokolikami
Te podsmażone paróweczki z wystającymi mackami z kolorowego makaronu spaghetti są jak miniaturowi kosmici! Wyłożone na talerzu "pajączki", którym towarzyszy zdrowotna sałatka z papryki, pietruszki i kukurydzy, zdecydowanie odróżniają się wyglądem od codziennych przekąsek. I zresztą, też smakują niecodziennie, bo kosmicznie.
SKŁADNIKI:
1 garść kolorowego makaronu spaghetti
1 żółta/pomarańczowa papryka spiczasta
1 łyżeczka masła klarowanego
1 papryka czerwona
1 szklanka kukurydzy konserowoej
Oliwa z oliwek
1 garść pietruszki dekoracyjnej
Sól
Sos pomidorowy
PRZYGOTOWANIE:
⦁ Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w drobną kosteczkę. Pietruszkę siekamy, pozostawiając kilka gałązek do dekoracji. Kukurydzę odcedzamy. Paprykę łączymy z kukurydzą i pietruszką, skrapiamy oliwą i doprawiamy solą.
⦁ Paróweczki kroimy na 5 równych części, a następnie każdą z nich przebijamy prostopadle 4-5 nitkami spaghetti połamanymi na około 5 cm odcinki. Tak przygotowane paróweczki wrzucamy na wrzątek i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu makaronu. Odcedzamy i układamy na patelni z rozgrzanym masłem klarowanym. Delikatnie mieszamy, podsmażamy 1-2 minuty i wykładamy na talerzyki wraz z sałatką. Podajemy z domowym sosem pomidorowym.
Sałatka z kabanoskami
Smaczne menu dla dzieci musi uwzględniać witaminy, również, gdy dotyczy przekąsek kojarzonych z bardziej kalorycznym jedzeniem. Dlatego na naszej przekąskowej liście nie mogło zabraknąć sałatki. Obecność czarnych oliwek, kukurydzy czy rzodkiewek podaruje zastrzyk zdrowia, natomiast kabanoski wieprzowe z szynki dodadzą całości przegryzkowego charakteru. A robiącym za sałatkowe miseczki pomidorom nikt się nie oprze!
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
1/3 szklanki suchego kaszy kuskus
3 pomidory malinowe
1 opakowanie Kabanosków Sokoliki
1 garść czarnych oliwek
1/2 kolby kukurydzy
6 rzodkiewek
2 łyżki prażonych solonych pestek słonecznika
Garść listków natki pietruszki
SKŁADNIKI NA DRESSING:
3-4 łyżki oleju z pestek winogron
1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
sól, świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
⦁ Czosnek (jeśli używamy) przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z olejem i doprawiamy solą oraz pieprzem.
⦁ Kuskus wsypujemy do miseczki, dodajemy szczyptę soli, zalewamy wrzącą wodą (około 1 cm ponad poziom kaszy), przykrywamy i odstawiamy na ok. 6 min do napęcznienia. Po upływie tego czasu mieszamy sklejone ziarenka widelcem.
⦁ Z pomidorów ścinamy kapelusze (na wysokości około 2/3 pomidora), a następnie wydrążamy gniazda nasienne. Środki osuszamy ręcznikiem papierowym.
⦁ Oliwki odcedzamy i kroimy na plasterki.
⦁ Rzodkiewki kroimy na plasterki, a następnie na ćwiartki.
⦁ Kukurydzę wrzucamy do wrzącej wody z cukrem, bez dodatku soli (sól wpływa na twardnienie ziarenek) i gotujemy przez około 6 min. Po wystygnięciu obkrawamy ziarenka.
⦁ Kabanosy kroimy na ukośne kawałki około 0,5 cm długości.
⦁ W szerokiej misce łączymy kaszę z kabanosami, oliwkami, kukurydzą, rzodkiewkami, pestkami słonecznika oraz dressingiem. Pomidory napełniamy sałatką i dekorujemy listkami pietruszki.