Proste lody czekoladowe bez maszynki. Potrzebne są tylko trzy składniki

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Lody czekoladowe Źródło: Shutterstock / nerudol


Aby zrobić domowe lody, wcale nie potrzebujesz maszynki do lodów. Wypróbuj przepis na czekoladowe lody, do których potrzebne są tylko trzy składniki.


Zrobienie domowych lodów wcale nie jest trudne. Jedyne co jest potrzebne, to cierpliwość w czekaniu, aż się zamrożą. Samo ich przygotowanie zajmie ci 10 minut.


Ulubione lody Włochów, a co lubią Polacy?


Lody czekoladowe na pierwszym miejscu stawiają Włosi i Niemcy. A jak jest w Polsce? Wg badania przeprowadzonego cztery lata temu przez ośrodek badawczy Kantar (na zlecenie LOTTE Wedel) Polacy najczęściej jedzą lody we własnym domu. To jeden z ulubionych deserów, bo co czwarty ankietowany Polak, kiedy ma ochotę na coś słodkiego, sięga właśnie po lody. Najchętniej to lody śmietankowe i waniliowe, ale podium zamykają lody czekoladowe.


Jak zrobić domowe lody czekoladowe?


Sekretem tych lodów jest puszysta śmietanka i słodkie, gęste mleko. Te składniki sprawią, iż lody będą idealnie kremowe. Ważne jest, aby ubitą śmietanę mieszać z resztą składników delikatnie, a masa z mleka i czekolady nie może być ciepła. jeżeli chcesz podkręcić intensywność smaku, możesz do lodów dodać jeszcze łyżkę gorzkiego kakao (dodaj je do mleka wymieszanego z czekoladą). Do lodów oprócz kawałków czekolady można dodać też posiekane kolorowe żelki, orzechy, suszone owoce czy wiórki kokosowe.


Gotowe lody najlepiej podawać w pucharkach. Można je jeść same lub udekorować. Sprawdzi się tu bita śmietana, bakalie, a w wersji dla dorosłych odrobina likieru (np. wiśniowego). Domowe lody można też dodać do filiżanki czarnej, gorzkiej kawy. Można także polać je gorącą czekoladą – w zależności od upodobań białą, gorzką lub mleczną.
Idź do oryginalnego materiału