Zrobienie domowych lodów wcale nie jest trudne. Jedyne co jest potrzebne, to cierpliwość w czekaniu, aż się zamrożą. Samo ich przygotowanie zajmie ci 10 minut.
Ulubione lody Włochów, a co lubią Polacy?
Lody czekoladowe na pierwszym miejscu stawiają Włosi i Niemcy. A jak jest w Polsce? Wg badania przeprowadzonego cztery lata temu przez ośrodek badawczy Kantar (na zlecenie LOTTE Wedel) Polacy najczęściej jedzą lody we własnym domu. To jeden z ulubionych deserów, bo co czwarty ankietowany Polak, kiedy ma ochotę na coś słodkiego, sięga właśnie po lody. Najchętniej to lody śmietankowe i waniliowe, ale podium zamykają lody czekoladowe.
Jak zrobić domowe lody czekoladowe?
Sekretem tych lodów jest puszysta śmietanka i słodkie, gęste mleko. Te składniki sprawią, iż lody będą idealnie kremowe. Ważne jest, aby ubitą śmietanę mieszać z resztą składników delikatnie, a masa z mleka i czekolady nie może być ciepła. jeżeli chcesz podkręcić intensywność smaku, możesz do lodów dodać jeszcze łyżkę gorzkiego kakao (dodaj je do mleka wymieszanego z czekoladą). Do lodów oprócz kawałków czekolady można dodać też posiekane kolorowe żelki, orzechy, suszone owoce czy wiórki kokosowe.
Gotowe lody najlepiej podawać w pucharkach. Można je jeść same lub udekorować. Sprawdzi się tu bita śmietana, bakalie, a w wersji dla dorosłych odrobina likieru (np. wiśniowego). Domowe lody można też dodać do filiżanki czarnej, gorzkiej kawy. Można także polać je gorącą czekoladą – w zależności od upodobań białą, gorzką lub mleczną.