Ryż smażony z kurczakiem cieszy się dużą popularnością w kuchni azjatyckiej. Na ogół dodaje się do niego również jajko. Ja rezygnuję z tego produktu i stawiam głównie na warzywa, przy czym wykorzystuję te, które akurat mam pod ręką. Zwykle sięgam po marchewkę, fasolkę szparagową (bo mam ją w zamrażarce), zielony groszek, kukurydzę i paprykę. Nie jest to jednak zestaw obowiązkowy. Możesz wybrać też inne składniki, na przykład cebulę, cukinię, pomidory, czosnek, szpinak etc. Puść wodze fantazji i stwórz autorską wersję tego przepisu. Podpowiem, iż to również świetny sposób na wykorzystanie resztek, które zalegają w lodówce i niemarnowanie jedzenia.
Jak zrobić smażony ryż z kurczakiem?
Przygotowanie tego dania jest proste i nie wymaga dużo czasu. Wszystko to kwestia odpowiedniej organizacji. W czasie kiedy ryż będzie się gotować, podsmaż kurczaka i pokrój warzywa. jeżeli chcesz, możesz też podszykować część składników wieczorem i wykorzystać je następnego dnia (ugotować ryż, podsmażyć kurczaka). Ten przepis to też świetny sposób na wykorzystanie resztek ryżu z poprzedniego obiadu, jeżeli masz w lodówce jego większą ilość.