Powoduje szybki skok cukru. A Polacy przez cały czas jedzą na potęgę. "Ma kiepski skład"

kobieta.gazeta.pl 2 godzin temu
Aby poprawić swoje nawyki żywieniowe lub zrzucić zbędne kilogramy, nie musimy całkowicie rezygnować z pieczywa. Istnieje jednak pewien rodzaj bułek, których spożycie lepiej ograniczyć. Polacy jedzą je na potęgę.
Kajzerki to od wielu lat najpopularniejszy rodzaj bułek w polskich sklepach. Są z reguły najtańsze, a poza tym wiele osób wybiera je ze względu na ich smak. Jednak czy to dobry wybór z punktu widzenia dietetycznego i zdrowotnego? Ostatnio coraz częściej mówi się o tym, iż takie pieczywo wypada źle na tle wielu innych produktów tego typu.


REKLAMA


Zobacz wideo "Gdybym skupiał się na tym, co robi konkurent, przegrałbym". Rafał Brzoska w "Z bliska":


Wskazał najgorszy rodzaj bułek. "Ma kiepski skład"
Trener Karol Pieczka często dzieli się ze swoimi obserwatorami różnymi wskazówkami i ciekawostkami żywieniowymi. Jedno ze swoich nagrań na Instagramie poświęcił kajzerkom. Pieczka doskonale zdaje sobie sprawę z faktu, iż takie pieczywo jest stałym elementem diety wielu Polaków.


Jego zdaniem warto to jednak zmienić. Jakie argumenty za tym przemawiają? - Ma kiepski skład, zawiera mało błonnika, witamin i minerałów. Powoduje szybki skok cukru, nawrót głodu i nasila stany zapalne - powiedział na nagraniu trener.
Kajzerka to zły wybór. Jakie bułki będą znacznie lepsze?
Warto wspomnieć, iż podobne zdanie na temat kajzerek ma Katarzyna Bosacka. - Tak naprawdę poza czystą energią nie ma w sobie wartości odżywczych - mówiła jakiś czas temu dziennikarka, podsumowując swój "ranking bułek". Jej zdaniem znacznie lepszy wyborem będą:


grahamki,
bułki orkiszowe,
bułki żytnie.


Ostatnia z wymienionych została uznana przez Bosacką za najlepszą opcję. Tego typu bułki wspierają trawienie, a także pomagają utrzymać stabilny poziom cukru we krwi. Ich główny składnik, czyli żyto, jest znacznie zdrowszy i bogatszy w składniki odżywcze niż pszenica.


Z opinią na temat kajzerek zgadza się także dietetyk Michał Wrzosek. W trakcie zakupów w sklepie popularnej sieci handlowej stanowczo skrytykował ten rodzaj pieczywa. - Najgorszym wyborem, i to nie dlatego, iż jest z ciasta głęboko mrożonego, będzie bułka, która ma najmniej błonnika ze wszystkich: tylko 2 g na 100 g. Ma też strasznie długi skład, aż 15 składników, między innymi cukier i tłuszcz mleczny, które w ogóle tu nie są potrzebne - powiedział na nagraniu.
Po jakie bułki sięgasz najczęściej? Zachęcamy do udziału w sondzie i komentowania artykułu.
Idź do oryginalnego materiału