Dr Wenze Zhong z Uniwersytetu Jiao Tong w Szanghaju wraz ze współpracownikami ogłosił wyniki swoich badań nad postem przerywanym (Intermittent Fasting, IF) podczas konferencji American Heart Association (AHA) w Chicago.
Naukowcy przyjrzeli się mniej więcej 20 tys. dorosłych mężczyzn i kobiet, którzy wzięli udział w amerykańskim badaniu National Health and Nutrition Examination Survey. Podczas badania w latach 2003–2018 uczestnicy (średni wiek wynosił ok. 49 lat) co roku informowali o swoim odżywianiu. Autorzy porównali te dane z rejestrami zgonów w latach 2003–2019 prowadzonymi przez US Centers for Disease Control and Prevention. Do badania włączono tylko osoby, które ukończyły 20. rok życia i wypełniły dwa kwestionariusze dotyczące diety w ciągu pierwszego roku trwania badania.
Zaskakujące wyniki 8-letniej obserwacji
Jak się okazało, w okresie obserwacji wynoszącym średnio osiem lat:
◾ U osób, które jadły tylko w ciągu 8-godzinnego okna żywieniowego w ciągu dnia ryzyko śmierci z powodu chorób serca było o 91 proc. większe w porównaniu z tymi, które jadły 12–16 godzin.
◾ W przypadku osób, u których przed badaniem zdiagnozowano choroby serca, jedzenie w przedziale trwającym od 8 do 10 godzin wiązało się z wyższym o 66 proc. ryzykiem zgonu z powodu chorób serca w porównaniu z osobami, które jadły w przedziale od 12 do 16 godzin.
◾ Wśród osób, u których zdiagnozowano nowotwór, jedzenie przez okres dłuższy niż 16 godzin wiązało się z niższym ryzykiem śmierci z powodu tej choroby niż w przypadku bardziej ograniczonego harmonogramu posiłków.
Naukowcy poddają w wątpliwość interpretację wyników badania...
Zdaniem Zhonga, wyniki obserwacji nie dowodzą jednak tego, iż jedzenie ograniczone w czasie było przyczyną któregokolwiek z odnotowanych zgonów. Należy wziąć pod uwagę powody, dla których uczestnicy praktykują jedzenie ograniczone w czasie. Niektórzy mogli przyjąć ten schemat celowo, inni – ze względu na stan zdrowia lub zabiegi wpływające na apetyt. Inni mogli również mieć ograniczony harmonogram posiłków ze względu na problem z dostępem do żywności, który jest powiązany z niezdrowym stylem życia prowadzącym do chorób serca. Nie ma wreszcie danych co do rodzaju spożywanej w ten sposób żywności.
Autorzy przyznają, iż ich badania opierały się na informacjach zgłaszanych przez samych pacjentów, które mogą być niedokładne. Planują zbadać, czy odkrycia dotyczą osób z szerszego zakresu grup etnicznych i w jaki sposób post może zwiększać ryzyko szkodliwych skutków zdrowotnych.
Osobom, które chcą zmniejszyć ryzyko przedwczesnej śmierci, zalecają ogólnie zdrowy sposób żywienia, niezależnie od pory dnia, w której jedzą, a pragnącym rozpocząć post przerywany – konsultację ze swoim lekarzem.
.