Przepis na pastéis de nata, czyli portugalskie babeczki budyniowe, pochodzi z Lizbony. To tam upieczono je po raz pierwszy. Podobno pomysł na ten pyszny deser zrodził się w głowach braci z klasztoru hieronimitów w Santa Maria de Belém. Zakonnicy krochmalili swoje habity przy użyciu kurzych białek. Nie chcieli, by żółtka jajek się marnowały więc wymyślili, iż wykorzystają je do zrobienia słodkości. Z czasem zaczęli sprzedawać swoje wypieki w pobliskiej cukierni i gwałtownie pobili serca Portugalczyków. Sprawdź, czy pastéis de nata trafią również w twoje gusta.
Jak zrobić portugalskie babeczki budyniowe?
Przygotowanie pastéis de nata nie jest trudne ani pracochłonne. Babeczki składają się z ciasta francuskiego i masy budyniowej. Nie musisz więc tracić czasu w wyrabianie ciasta. Możesz wykorzystać gotowy produkt, dostępny w sklepach spożywczych czy supermarketach. To znacznie ułatwia sprawę i skraca czas przyrządzenia deseru. Sięgaj po ciasto francuskie dobrej jakości. Wybieraj artykuły z jak najkrótszym składem bez dodatku sztucznych barwników lub konserwantów. Pamiętaj, iż do zrobienia ciasta francuskiego potrzeba jedynie mąki, wody, masła i odrobiny soli. W zasadzie tylko te składniki powinny znaleźć się na etykiecie „dobrego” produktu.